Prihvaćeno zaduženje od 70 mil. eura: RS počinje radove na Koridoru Vc

24.03.2017. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Prihvaćeno zaduženje od 70 mil. eura: RS počinje radove na Koridoru Vc

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za kreditno zaduženje od 70.000.000 eura u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje prve faze Koridora "Vc".

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za kreditno zaduženje od 70.000.000 eura u svrhu finansiranja radova na projektu izgradnje prve faze Koridora "Vc" od petlje Johovac /Tovira/ do petlje Rudanka /Kostajnica/.

Data je saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u cilju kreditnog zaduženja u tom iznosu prema projektu izgradnje tog dijela koridora, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

"Projekat će biti finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj ukoliko ne budu operativna već odobrena grant sredstva WBIF-a. U slučaju da budu operativna grant sredstva, isto kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 i iznosilo bi 56.000.000 eura", navodi se u saopćenju.

Krajnji korisnik i dužnik po kreditu biće Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" Banjaluka, a Republika Srpska davalac garancije.

Tim za pregovore u ime Republike Srpske sačinjavaće predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i veza i Javnog preduzeća 'Auto-putevi Republike Srpske' Banjaluka.

Vlada Republike Srpske upoznala se i sa inicijativom za dodatnim kreditnim zaduženjem u svrhu završetka radova na projektu izgradnje auto-puta od Banjaluke do Doboja.

Ministri su dali saglasnost za pregovore sa Evropskom bankom za obnovu irazvoju i Evropskom investicionom bankom u cilju dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47.000.000 eura po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Projekat će se dodatno finansirati kreditom Evropske investicione banke u iznosu od 37.000.000 eura i kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10.000.000 eura.

Vlada Republike Srpske se upoznala i saglasna je sa Programom rada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa finansijskim planom za ovu godinu.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodonoj banci za obnovu i razvoj po projektu podrške zapošljavanju, u iznosu od 21.000.000 eura, što predstavlja 42 odsto od 50.000.000 eura ukupnog zaduženja za BiH.

"Cilj projekta je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa registrovanih nezaposlenih lica /mladi, dugoročno nezaposlena lica i lica koja imaju više od 40 godina/, kao i jačanje službi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske", dodaje se saopćenju.

Sredstva zajma namijenjena su za finansiranje komponentni projekta, kao što je podrška zapošljavanju putem aktivnih mjera zapošljavanja kroz programe zapošljavanja u privredi, podrške zapošljavanju za registrovana nezaposlena lica koja imaju više od 40 godina, zapošljavanja mladih sa završenim fakultetom, kao i podrška sistemu upravljanja, nadzora i komunikacija Zavoda za zapošljavanje.

Planirani rok realizacije projekta je 1. oktobar 2021. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije