Kineske kompanije grade Termoelektranu Gacko 2

04.04.2017. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Kineske kompanije grade Termoelektranu Gacko 2

Potpisivanje sporazuma sa kineskom kompanijom China Africa Investment and Development Co podrazumijeva saradnju u više oblasti.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas u Banjaluci u ime Vlade Srpske sporazum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane "Gacko 2" sa kineskim kompanijama „China Africa Investment and Development Co.“ i „China Machinery Engineering Corporation“.

Ministar Đokić je sa kompanijom „China Africa Investment and Development Co.“ potpisao i okvirni sporazum o dugoročnoj poslovnoj saradnji u realizaciji strateških investicionih projekata.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar Đokić je rekao da je u planu izgradnja Termoelektrane "Gacko" vrijedne oko milijardu KM, najmanje instalisane snage 300 megavata.

On kaže da će koordinaciono tijelo, čije je formiranje predviđeno ovim sporazumom, nastaviti analizu svih parametara koji su neophodni da bi se donijele investicione odluke - ocjena ranije procijenjenih rezervi uglja u ovom području, vrijednost opreme neophodne za izradu projekta i izgradnju ovog objekta.

Ministar Đokić je rekao da potpisivanje sporazuma sa kineskom kompanijom "China Africa Investment and Development Co" podrazumijeva saradnju u više oblasti - komunalne i saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, zdravstva, nauke i kulture, turizma i zaštite životne sredine.

"Za Republiku Srpsku je najvažnije to što će ovi projekti najviše biti usmjereni u razvoj privrede na čemu se temelji i budući razvoj Srpske, posebno u oblasti energetike", istakao je ministar Đokić.

On je najavio da će narednih dana biti formirano koordinaciono tijelo od predstavnika kineskih kompanija, Vlade Republike Srpske, koje će biti zaduženo da konkretno radi na realizaciji ovih projekata i definiše modele saradnje.

"Vlada Republike Srpske će dati sve potrebne garancije za realizaciju ovih projekata i učestvovati u svakom konkretnom potezu", istakao je ministar Đokić.

Kada je riječ o sporazumu o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2", ministar Đokić je rekao da ovaj sporazum podrazumijeva proširivanje ranije započete saradnje sa kineskim kompanijama i partnerima.

"Na ovaj način Vlada Republike Srpske pokazuje svoju opredjeljenost ka razvoju privrede i ekonomije, posebno ka jačanju sektora energetike", rekao je ministar Đokić.

On je podsjetio da je potpisivanje sporazuma uslijedilo nakon posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Kini kada su vođeni razgovori o ovoj vrsti saradnje, posjete predsjednika Kine Srbiji prošle godine sa kojim se tada sastao i predsjednik Dodik, te drugih sastanaka premijera Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima više kineskih kompanija.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su sa kineskim partnerima potpisana dva sporazuma, od kojih jedan o strateškoj saradnji, a drugi o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2".

Premijerka Cvijanović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da je sporazum o strateškoj saradnji dugoročan i da predstavlja osnovu za saradnju u različitim oblastima.

"Prisustvo kineskih kompanija i institucija je ohrabrujuće za Republiku Srpsku. Gajimo velike nade da ćemo kroz buduće poteze učvrstiti odnose Srpske i Kine. Naša razvojna šansa je vezana za interes kineskih investitora, jer kada iza projekata stoji kineska država to daje posebnu garanciju da će oni biti uspješni", rekla je premijerka Cvijanović.

Generalni direktor komapnije "China Africa Investment and Development Co."  Lingdž Džao rekao je da se ova kompanija ubraja u najveće kompanije u vlasništvu kineske države, prisutna je na globalnom nivou u više od 100 država u kojima na različite načine sarađuje sa partnerima.

"Sa Republikom Srpskom razgovaramo o različitom oblicima saradnje, koja uključuje investicije i trgovinu", istakao je Džao .

On je rekao da je ova kompanija prisutna i u Srbiji gdje želi da radi na projektu prečišćavanja otpadnih voda.

Potpredsjednik korporacije " China Machinery Engineering Corporation " Zigang Tong rekao je da je Republika Srpska napravila prvi korak u saradnji sa Kinom koja se odnosi na projekat izgradnje Termoelktrane "Gacko 2".

"Današnje potpisivanje sporazuma znači da je naš posao već započeo. Mi smo već oformili radni tim i želimo do kraja godine da započnemo sa radovima. Nadam se da će projekat `Gacko 2` donijeti veliku korist Republici Srpskoj", rekao je Tong.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević, izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Srđan Milović i predstavnici kineskih kompanija potpisnika sporazuma.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije