Kalesija ide u realizaciju infrastrukturnih projekata

07.09.2017. 08:22 / Izvor: Fena

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH na području općine Kalesija realizira nekoliko projekata.

Projekti od posebnog značaja za općinu Kalesija bili su tema radnog sastanka federalnih ministara raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, prostornog uređenja Josipa Martića, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića i ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića s načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem, a akcent je stavljen na insfrastrukturne projekte na ovom području.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić potvrdio je novinarima nakon sastanka da je danas potpisan ugovor o sanaciji puta zahvaćenog klizištem na području općine Kalesija, za koji će Vlada FBiH izdvojiti 100.000, a Općina sufinansirati iznosom od 90.000 KM.

Martić je istakao da su ovakvi projekti koje realizira Vlada FBiH podrška lokalnoj zajednici.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH na području općine Kalesija realizira nekoliko projekata putem Projekta hitnog oporavka od poplava (FERP) i IFAD-ovog Projekta razvoja ruralnog poslovanja.

Resorni ministar Šemsudin Dedić konstatirao je da se na području ove općine putem projekta FERP realizira pet projekata sanacije i rekonstrukcije obala rijeka, koje protiču kroz ovu općinu, te da putem IFAD projekta realiziraju dva projekta u vezi s lokalnom infrastrukturom, a jedan se tiče izgradnje hladnjače.

"Planiramo realizirati projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta na području ove općine, s obzirom na to da su resursi kojima raspolaže u razvoju poljoprivrede takvi da zahtijevaju da i ova općina bude obuhvaćena ovim projektom", navodi Dedić.

Upitan o mogućnostima izdvajanja sredstava podrške poljoprivrednicima zbog posljedica ovogodišnje suše, Dedić je kazao da postoje dva izvora sredstava u budžetu za te namjene. To su sredstva civilne zaštite u slučajevima proglašenja elementarnih nepogoda, a druga vrsta podrške je da resorno ministarstvo prilagodi pravilnike usljed elementarnih nepogoda.

"Imamo informacije s terena da će većina općina u svojim rebalansima obezbijediti dodatna sredstva ako i ne bude mogućnosti za proglašenje elementarne nepogode, a svi ćemo obezbijediti dodatna sredstva za jesenju sjetvu", kazao je Dedić.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić istaknuo je da je jedan od najznačajnijih projekata koji će  biti realiziran na području općine Kalesija zatvaranje kolektivnih centara u kojima ima 79 porodica.

Povratnici koji su se vratili na područje općina Osmaci i Zvornik, kako je dodao, udaljeni su pet do deset kilometara i mogu neometano raditi u firmama sa sjedištem u Kalesiji, tako da se pojavljuje interes i Općine Kalesija te resornog ministarstva za realizacijom zajedničkih projekata.

Jedna od tema današnjeg sastanka bio je i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća na području Kalesije.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić izjavio je da se na današnjem sastanku razgovaralo o mogućnostima razvoja malih i srednjih preduzeća.

"Dogovorili smo da administracija koja funkcioniše u Općini Kalesija stvori pretpostavke da projekti budu urađeni u skladu sa standardima javnih poziva kako Federalne vlade, tako i međunarodnih donatora", kazao je Zukić, ocijenivši da bi to mogla biti glavna korist od ove posjete.

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić je izjavio da je današnja posjeta poruka da ova općina ima korektnu saradnju sa svim ministrima i na federalnom i kantonalnom nivou.

Po njegovim riječima, ubuduće će fokus biti na potpisanim ugovorima, a razgovarano je i o kanalizaciji na području ove općine te industrijskoj zoni koja je ključ razvoja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije