Položen kamen temeljac za rekonstrukciju tuzlanskog aerodroma

28.09.2017. 07:46 / Izvor: Fena
Položen kamen temeljac za rekonstrukciju tuzlanskog aerodroma
OTVORI GALERIJU

Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće evropske destinacije.

Međunarodni aerodrom Tuzla već odavno ruši sopstvene rekorde po broju putnika i letova u sve veće evropske destinacije i može se reći da je ovo jedan od najdinamičnije razvijajućih infastrukturnih projekata u Federaciji BiH, kazao je federalni premijer Fadil Novalić tokom današnje posjete ovom aerodromu.

"Zahvaljujući njemu raste broj posjeta turista, otvaraju se nova radna mjesta u ugostiteljstvu i ostalim turističkim djelatnostima, a razvijaju se i kompanije specijalizirane za prijevoz", istakao je Novalić.

Naglasio je da ovaj aerodrom ima veliki značaj za cjelokupnu privredu Tuzlanskog kantona, Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Naveo je da dobra povezanost Tuzle privlači investitore i povećava njihov interes za ovu regiju.

"Danas sam obišao nekoliko uspješnih preduzeća na tuzlanskom području i uvjeren sam da ekonomski preporod ovog područja dugujemo, između ostalog, upravo ovom aerodromu. Zbog brojnih gostiju i ogromnog interesa za letove, zbog sve više aviokompanija koje žele da lete iz Dubrava, ključno je postalo povećanje njegovog kapaciteta. Zato je od velikog značaja projekt rekonstrukcije postojećeg i dogradnje još jednog putničkog terminala. Na ovaj način želimo povećati komfor putovanja i stvoriti pretpostavke za daljnji rast aerodroma", kazao je premijer Novalić nakon posjete tuzlanskom aerodromu.

Istakao je da je Vladi Federacije BiH infrastruktura prioritet jer bez nje nema privrednog rasta, novih investicija i novih radnih mjesta, a osim toga, tvrdi, svako ulaganje u infrastrukturu vraća se u privredu višestruko.

"Ovaj aerodrom je već zaradio nekoliko puta više od sopstvene vrijednosti. Proširen i povećan donijet će još više zarade, ali i više investicija, više radnih mjesta, više novca u budžetu, bolja socijalna davanja i još mnogo drugih koristi za sve građane Federacije BiH", zaključio je Novalić.

Premijer Novalić i direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović položili su temeljac za projekt u vezi s rekonstrukcijom i dogradnjom putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je kazao da su proširenja neophodna jer ovaj aerodrom bilježi sve veći broj putnika.

"U toku 2015. imali smo 256.000 putnika, a u devet mjeseci 2017. godine 400.000 putnika", istakao je Karasalihović dodajući da će nakon dogradnje tuzlanski aerodrom godišnje moći primiti 700.000 putnika.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije