Zvizdić: Neophodna nam je avio-linija Sarajevo-Podgorica – Skoplje

04.11.2017. 08:46 / Izvor: Fena
Zvizdić: Neophodna nam je avio-linija Sarajevo-Podgorica – Skoplje

Moramo našim privrednicima omogućiti da mogu imati mnogo frekventniju konekciju

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije pokrenuli su inicijativu za uspostavljanje avio-linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje.

Nakon inicijative koju su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Makedonije Zoran Zaev na marginama Samita 100 biznis lidera, koji je održan početkom oktobra u Skoplju, o pokretanju avio-linije Sarajevo- Podgorica-Skoplje, na konferenciji u četvrtak u Budvi, potvrđena je zainteresiranost sve tri strane i dogovoreno da se pokrene njena realizacija.

"Prilikom razgovora u Skoplju i u Budvi, svi smo vrlo jasno konstatovali da je najveći problem zapadnog Balkana vrlo loša komunikacijska povezanost u vidu, prije svega, saobraćajne infrastrukture. Da bi došli iz Sarajeva do Skoplja ili do Podgorice morate se voziti satima", kazao je Zvizdić u Sarajevu.

Tako da je, dodao je on, prvobitna ideja ili ideja o kojoj su razgovarali bila da se, prije svega, navedena tri grada povežu avio-linijom kako bi omogućili brži protok i saradnju, prije svega, između privrednika, a onda i između građana i turista.

Zvizdić kaže da je u četvrtak s premijerima Crne Gore i Makedonije Duškom Markovićem i Zoranom Zaevom imao priliku napraviti finalni dogovor koji će značiti da će napraviti zajedničku inicijativu ka jednom broju avio-kompanija za koje su sigurno da će biti zainteresirane za uspostaljanje avio-linije Sarajevo-Podgorica-Skoplje.

"Prilikom posjete bugarskog premijera Bosni i Hercegovini i on je istaknuo zainteresiranost da ta linija bude produžena do Sofije. Vidjet ćemo da li će tako biti, ali u ovom trenutku nam je neophodna avio-linija Sarajevo-Podgorica Skoplje", istaknuo je predsjedavajući Zvizdić.

Po njegovim riječima, prije nekoliko dana uspostavljena je avio-linija Sarajevo - Podgorica, ali je potrebna veza sa čitavim regionom, i sa Tiranom, i sa Skopljem, i sa Podgoricom.

"Moramo našim privrednicima omogućiti da mogu imati mnogo frekventniju konekciju jer trgovinska razmjena raste i mi želimo da ona bude uduplana u narednih nekoliko godina. Mislimo da će ta inicijativa biti realizirana u dogledno vrijeme", zaključio je Zvizdić.               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije