Radovi u Hastahani u završnoj fazi

22.11.2017. 13:18 / Izvor: Akta.ba
Radovi u Hastahani u završnoj fazi

Izgradnja dječijih i sportskih površina u parku Hastahana privodi se kraju.

Izgradnja dječijih i sportskih površina u parku Hastahana, a koju realiziraju radnici preduzeća "Park" privodi se kraju i narednih dana bit će u potpunosti finalizirana. Jučer je, i to nakon montaže mobilijara za dječiju igru i zabavu, izvršeno i postavljanje gumenih, odnosno zaštitnih podloga na igralištu. Okolni travnjak bit će također rekonstruisan, ali u proljeće naredne godine. Prostor parka Hastahana bogatiji je i za dvije nove plohe i to jednu za odbojku, a drugu za mali nogomet na pijesku. Ovaj park smješten u samom centru grada, a koji će u toku narednog mjeseca i novogodišnjih praznika biti omiljeno okupljalište djece i mladih, pa i njihovih roditelja, bogatiji je i za novo, ustvari rekonstruisano košarkaško igralište. Sve navedene radove finansirala je Općina Centar, a izvođač je bilo preduzeće „Park“.

Povoljne vremenske prilike radnici „Park“-a koriste i za završetak radova na sadnji novih sadnica ukrasnog grmlja, drveća i drugog zelenila, a prioritet imaju radovi dogovoreni sa pojedinim općinama u Kantonu Sarajevo koji podrazumijevaju uređenje manjih zelenih površina, koje inače nisu predviđeni redovnim održavanjem. Tako ovih dana novoizgrađeno šetalište na desnoj obali Miljacke u Novom Sarajevu uređeno je sadnicama žive ograde. Naime, ovih dana radnici preduzeća „Park“ izvršili su sadnju ligustruma od Mosta malezijsko-bosanskog prijateljstva do Bihaćke ulice i to uz rub staze za šetnju i rekreaciju. Radove hortikulturnog uređenja šetališta finansira Općina Novo Sarajevo, a isti podrazumijevaju nastavak sadnje i dopunu žive ograde uz stazu, jer je prethodnih godina izvršena sadnja od Otoke do Čengić vile.

I u Vilsonovom šetalištu završeni su radovi na formiranju novog zelenog pojasa u blizini Treće gimnazije, kao i orezivanje odnosno uklanjanje četiri stara i rizična stabla. Prethodno je na tom dijelu ovog šetališta u zelenim pojasu, ali i u postojećoj aleji izvršena sadnja 30 novih, mladih stabala lipa.

Također na drugim lokacijama na području KS vrlo je aktivan angažmana "Park"-ove jedinice za orezivanje i njegu stabala. Zadatak iste je na osnovu rješenja i propisanih radova od strane općinskih službi, odnosno stručnih komisija orezati, djelimično ili u potpunosti ukloniti stara, bolesna ili stabla koja predstavljaju određeni problem stambenim ili drugim objektima, odnosno građanima. Orezivanje stabala u smisli podizanja nivoa krošnji uz saobraćajnice, oblikovanje krošnji i slično radi se i u okviru redovnog održavanja i to isključivo na javnim zelenim površinama obuhvaćenih Programom održavanja.

Shodno istom radnici Sektora održavanja, koji će u slučaju sniježnih padavina predstavljati zimsku službu ovog preduzeća, period prije padavina koriste za pripremu i uređenje zelenih površina i to na način da, osim svakodnevne higijene, prikupe i odvozu opalo lišće, okopaju i izvrše uzimljavanje sadnica ruža, čišćenje parkovskih i staza koje prolaze kroz zelene površine, utovar i odvoz prikupljenog otpada, sanaciju prokopa na području šest općina u KS.

Tako je jedinica „Park“-a zadužena za njega i orezivanje stabala, pomoću mehanizacije, odnosno auto korpi, samo u prethodna dva dana na području Centra u ulici Hadži Idrizova i u Velikom parku, kao i u Novom Sarajevu u ulici Derviša Numića izvršila orezivanje i njegu nekoliko stabala.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije