Atom Company planira graditi treću halu u Srpcu

04.12.2017. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Atom Company planira graditi treću halu u Srpcu

Atom Compani iz Srpca izvozi stolice i drugu metalnu galanteriju u Italiju i Holandiju.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić obišli su industrijski pogon „Atom Compani“ iz Srpca koji izvozi stolice i drugu metalnu galanteriju u Italiju i Holandiju. Ova firma je osnovana prije 17 godina kada su svoj kapital u pokretanje ove vrste proizvodnje uložili italijanski investitori i srbački privrednik Momir Aničić.

Kako su saopštili na sajtu Opštine, od opštinske uprave je tada kupljena zemlja i izgrađena hala od 450 kvadratnih metara, a danas je proizvodnja proširena na dvije hale i 2.100 kvadratnih metara prostora. U svojim počecima, počeli su prizvoditi svega tri modela metalnih konstrukcija za stolice, a danas u ponudi imaju čak 200 različitih vrsta stolica.

„Radili smo do 2008. godine u jednoj industrijskoj hali, a sa proširenjem tržišta ukazala se potreba i za širenjem naših kapaciteta. Tada sam podigao kredit kod Investiciono-razvojne banke kako bismo napravili još jedan objekat. U narednom periodu trebala bi biti izgrađena još jedna hala u kojoj će proizvodnja biti kompjuterizovana i odvijaće se putem CNC mašina“, istakao je Aničić.

U početku je bilo zaposleno 11 radnika i taj broj je često varirao iz godine u godinu. Danas su ovdje zaposlena 24 radnika koji proizvode i isporučuju italijanskim kupcima metalne stolice, metalne nosače papira i razne druge konstrukcije od metala, dok za jednu holandsku firmu isporučuju ukrasne metalne elemente za konjsku opremu, koja je veoma tražena u svijetu.

„Ovo je u neku ruku i porodična firma jer je moj sin Srđan i pored mogućnosti da se zaposli u Austriji odlučio da ovdje zasnuje porodicu i sa svojom suprugom me već sad naslijedi u obavljanju ovih poslova, tako da mirno mogu u penziju. I moja kćerka Sanela takođe pomaže u proizvodnji u skladu sa svojim obavezama, a zet Bojan je takođe zaposlen u našoj firmi i radi mnoge odgovorne poslove. Što je najvažnije, svi su veoma vrijedni. Posebno mi je drago što je iz naše firme u penziju otišlo do sada šest radnika“, rekao je Momir.

On je pohvalio dolazak predstavnika opštinske uprave jer od osnivanja firme do danas gotovo da nije bilo nikakvih posjeta nosioca izvršne i zakonodavne vlasti ovom industrijskom kapacitetu.

„Nadam se da će biti mogućnosti da se pruži određena vrsta pomoći u vidu podsticaja, jer smo do sada samo jednom dobili novčani stimulans, i to 2009. godine kada nam je sa republičkih nivoa vlasti stiglo 7.000 KM. Prethodnih godina smo stalno konkurisali za razne projekte ali nismo uspijevali. Vjerujem da će ipak doći bolji dani, a ohrabrenje za to daje ova posjeta predstavika vlasti“, rekao je Aničić.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, rekao je da će firma „Atom Company“ imati šansu da dođe do sredstava u sklopu opštinskih podsticaja za zapošljavanje koji iznose 30 hiljada KM.

„Početni iznos za ovu namjenu bio je 20 hiljada KM, a nakon toga smo donijeli odluku da povećamo ova sredstva za još 10 hiljada. Program podsticaja je usvojen na jednoj od prethodnih sjednica skupštine i očekujem da uskoro bude raspisan javni poziv. Sredstva će biti dodijeljena firmama koje su već ostvarile određene podsticaje u sklopu projekata Zavoda za zapošljavanje, tako da će i firma „Atom Company“ moći da podnese aplikaciju za ova sredstva“, rekao je Miholjčić.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević istakao je da ova firma u mnogim aspektima može biti za primjer drugim proizvodnim kapacitetima u našoj opštini, o čemu svjedoči i tradicija duga skoro dvije decenije.

„Naši glavni prioriteti su stvaranje što povoljnijeg poslovnog ambijenta i privlačenje novih, uz zadržavanje već postojećih investitora. Svako novo radno mjesto je veoma važno, a mogli smo čuti da će ova firma dodatno proširiti svoje kapacitete što će rezultirati otvaranjem još nekoliko radnih mjesta. Sa naše strane ćemo učiniti sve da izađemo u susret i olakšamo poslovanje ovom privrednom subjektu“, rekao je načelnik Dragosavljević.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije