Potpisan ugovor o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2"​

12.12.2017. 12:13 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor o izgradnji Termoelektrane 'Gacko 2'​

Đokić je pojasnio da je potpisan opšti ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i da sada treba započeti postupak osnivanja preduzeća

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao je danas sa predstavnicima "Kineske mašinske inženjerske korporacije" /China machinery engineering corporation/ i "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" /Emerging Markets Power Fund/ opšti ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane /TE/ "Gacko dva" čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM. 

Đokić je pojasnio da je potpisan opšti ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća i da sada treba započeti postupak osnivanja preduzeća u kojem će kineska strana imati 51 odsto udjela, a Republika Srpska 49 odsto. 

"Da bi se osnovalo preduzeće postoje pretpostavke koje se moraju stvoriti i mi ćemo na tome raditi. Ovim ugovorom smo predvidjeli da te aktivnosti mogu trajati najduže 12 mjeseci, ali naša je namjera da već nastavimo ispunjavati uslove definisane tim opštim ugovorom", rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja ugovora čemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović. 

Prema njegovim riječima, nakon toga potrebno je stvoriti pretpostavke za finansiranje tog projekta, odnosno razgovarati sa finansijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana.

Đokić je dodao da je to postupak koji zahtijeva kineska strana, zbog drugačijih procedura koje važe u Kini za uvođenje u ovakve poslove izvan te zemlje. 

On je naglasio da je potpisivanjem ugovora i formalno otvoren projekat izgradnje nove termoelektrane na području opštine Gacko instalisane snage 350 megavata. 

"Za Republiku Srpsku je veoma značajno da će ovaj projekat biti realizovan sa kineskim kompanijama i da je partner u realizaciji ovog ugovora Kina sa kojom Srpska razvija prijateljske odnose, stvara atmosferu saradnje i međusobnog uvažavanja i podrške. Ovo će biti najveća investicija koju će Republika Srpska realizovati u poratnom perodu", naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, kineske kompanije koje će učestvovati u realizaciji ovog projekta su "ogromne i za svjetske uslove" i spremne da Srpska bude njihov partner u realizaciji ovakvog projekta koji će dati veliki doprinos razvoju opštine Gacko i cijele Hercegovine.

Predstavnik "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" Mu Juš ocijenio je da potpisivanje današnjeg ugovora predstavlja konstruktivan korak, jer je razvoj energetike veoma bitan, te istakao da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i cijelu Srpsku. 

"Naše kompanije imaju bogato iskustvo i prisutne su na tržištima centralne i istočne Evrope. Vjerujem da ćemo, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u potpunosti zadovoljiti očekivanja", dodao je Mu Juš.

Ugovor je potpisao i direktor Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Željko Kovačević. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije