Priprema se teren za izgradnju vjetroparka Hrgud vrijednog 65 mil. EUR

01.02.2018. 09:33 / Izvor: Akta.ba
Priprema se teren za izgradnju vjetroparka Hrgud vrijednog 65 mil. EUR

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS)objavila je međunarodni, otvoreni tender za nabavku konsultantskih usluga u okviru projekat VP Hrgud.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je objavila međunarodni, otvoreni tender za nabavku konsultantskih usluga u okviru projekat VP Hrgud, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U cilju realizacije ovog projekta ERS je sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske već zaključiila ugovor o koncesiji, prema kojem je ukupno planirano vrijeme potrebno za izgradnju vjetroparka tri godine, od čega je za pripremne aktivnosti potrebno dvije godine, a za konkretnu izgradnju godina dana.

Glavni cilj ovog programa je da se poveća udio obnovljive energije u energetskom sistemu u BiH i da se popravi ekonomska situacija u regionu. U tu svrhu je izrađena Studija izvodljivosti za Vjetropark Hrgud (VP Hrgud).

Podršku u realizaciji ovog projekta ERS dobila od strane Savezne Republike Njemačke kroz KfW razvojnu banku u okviru finansijske saradnje BiH i Njemačke.

Ukupni planirani troškovi projekta VP Hrgud su procijenjeni na 65 miliona EUR.

KfW će obezbijediti 60 miliona EUR kredita za ERS koji će pokrivati troškove vjetra turbina, temelja, električne mreže na lokaciji, trafostanica na lokaciji, puteva kao i troškova pronosa i konekcije na VN mrežu.

Vlada Savezne Republike Njemačke obezbijedila je grant u iznosu od 200.000 EUR za sufinansiranje ESIA uključujući opcione usluge.

Projekat VP Hrgud je još u fazi pripreme, a od izabranog konsultanta se očekuje da pripremi Izvještaja o zaštiti životne sredine i socijalnog stanja, pripremi ESIA izvještaja, razvoj plana za upravljanje životnom sredinom i socijalnim pitanjima (ESMP), razvoj plana za uključivanje akcionara (SEP), razvoj plana za otkup zemljišta - plan obnove životne sredine (LAP/ LRP) i ako je primjenljivo Akcioni plan za preseljenje (RAP), kao i podrška tokom konsultacija sa lokalnim stanovništvom.

Šansu za dobijanje posla imaju konsultantske firme  koja ima najmanje pet godina u oblasti obnovljive energije i u oblasti životne sredine (izvođenje kompletnih procjena uticaja na životnu sredinu i društvene uticaje). Također, potrebno je i iskustvo u BiH i regionu kao i minimalni godišnji promet u iznosu od 500.000 EUR.

Podsjećamo, da realizacija projekta "Hrgud" u Republici Srpskoj podrazumijeva izgradnju vjetroparka instalisane snage 48 megavata, a procijenjena neto godišnja proizvodnja je 126 gigavat-časova električne energije, a područje Hrguda se nalazi na lokaciji čija nadmorska visina varira između 960 i 1.100 metara i ima površinu od oko pet kilometara kvadratnih.

Izgradnjom vjetroparka "Hrgud" realizuju se obaveze iz Akcionog plana za izgradnju obnovljivih izvora energije do 2020. godine, koji je donijela Vlada Republike Srpske.

Također, "Realizacija Akcionog plana je jedan od preduslova za pridruživanje Energetskoj zajednici EU, koji je proizašao iz sporazuma koji su zemlje Balkana potpisale 2006. godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije