MHE Bogatići Nova do kraja marta u punom pogonu

15.02.2018. 12:22 / Izvor: Akta.ba
MHE Bogatići Nova do kraja marta u punom pogonu

Kapacitet MHE Bogatići Nova će biti 9,98 MW, a predviđena prosječna godišnja proizvodnja iznosit će 40,678 MWh.

Probno puštanje u rad male hidroelektrane Bogatići Nova, na rijeci Željeznici u opštini Trnovo, zakazano je za mart ove godine, potvrdio je ovo za Akta.ba Ljubomir Mrda, direktor Elektrodistribucije Pale.

"Prvobitno puštanje je bilo zakazano za 12. februara ove godine, ali zbog vremenskih uslova a time i dinamike radova prolongirano je za prvu sedmicu marta, kada je planirano da se hidroelektrana pusti u probni rad", kazao je Mrda.

Vrijednost ove investicije iznosi skoro 18 miliona KM i time su obuhvaćeni troškovi istražnih radova, izrada studije i projektne dokumentacije, troškovi projektnog i stručnog nadzora, zatim građevinskih radova, kao i troškovi elektro-mašinske opreme i mašinskih radova.

"Na MHE Bogatići Nova trenutno su završeni grubi građevinski radovi, radovi za postavljanje cjevovoda, te je izvršena priprema mašinskog objekta za postavljanje opreme. U toku je postavljanje mašinske opreme kao što je turbina, prateće komandne i kontrolne opreme", kazao je Mrda.

Kapacitet MHE Bogatići Nova će biti 9,98 MW, a predviđena prosječna godišnja proizvodnja iznosit će 40,678 MWh.

U drugoj fazi, koja će uslijediti nakon probnog puštanja, slijedi ispitivanja i podešavanja samih elemenata rada HE nakon čega bi kako Mrda najavljuje, u drugoj polovini marta MHE Bogatići Nova trebala da bude u punom pogonu.

Elektrodistribucije Pale je glavni investitor projekta, građevinske radove izvodi kompanija Terex inženjering, a kao podizvođači su angažovani kompanija Eko Teh, Fining i Montavar metalna nova. Projekat za izgradnju MHE Bogatići Nova izradila je beogradska firma ES Energo Systems.

Aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje MHE Bogatići Nova su počele u novembru 2016.g. U martu 2017. godine Vlada Republike Srpske je donijela rješenje o dodjeli Koncesije za izgradnju i korištenje MHE Bogatići Nova, a Ugovor o koncesiji je zaključen 06.04.2017. godine u Banja Luci. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je u avgustu 2017. izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju ovog elektroenergetskog objekta.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije