Za sanaciju kanalske mreže u Bijeljini 11 miliona​ KM

10.04.2018. 13:36 / Izvor: SRNA
Za sanaciju kanalske mreže u Bijeljini 11 miliona​ KM

Početak radova na sanaciji kanalske mreže u cilju zaštite od poplava grada Bijeljine, čija je vrijednost oko 11 miliona KM, očekuje se u maju.

Početak radova na sanaciji kanalske mreže u cilju zaštite od poplava grada Bijeljine, čija je vrijednost oko 11 miliona KM, očekuje se u maju, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Trenutno je evulacioni izvještaj na saglasnosti u Evropskoj investicionoj banci, a u okviru projekta planirana je sanacija kanala Dašnica na ušću u kanal Majevica, zatim sanacija kanala Dašnice kroz Bijeljinu, te rekonstrukcija obodnog kanala Majevica i rekonstrukcija obodnog kanala Glogovac.

Kada je riječ o području Semberije, u toku je i projekat hitne mjere zaštite od poplava šireg područja Semberije - Drinski nasip, koji se finansira sredstvima Svjetske banke, a vrijednost je 13,8 miliona dolara.

"Raspisan je tender za izbor izvođača za izgradnje dijela objekta na dionici dva, koji se odnosi na regulaciju rijeke Janje 1,8 kilometara i etape četiri drinskog nasipa od kanala Drina-Dašnica do ušća rijeke Janje u dužini od 2,8 kilometara, a vrijednost ovog dijela projekta je oko 6.500.000 KM", naveli su u Ministarstvu.

U maju je planiran i početak radova na sanaciji savskog nasipa na području opštine Gradiška u dužini 19 kilometara, čija je vrijednost oko 7,7 miliona KM, a u toku je evaluacija ponuda.

Početak radova na sanaciji savskog nasipa na području opštine Srbac, te rekonstrukcija ruševnih obala na rijeci Uni i regulacija rijeke Tunjice u Novom Gradu, čija je vrijednost oko 4,4 miliona KM, planiran je u junu, dok bi tender trebalo da bude raspisan u narednih 10 dana.

Planirana je i regulacija rijeke Miloševice i Gomljenice u Prijedoru, za šta bi tender trebalo da bude raspisan u maju, a početak radova je planiran u septembru. Vrijednost projekta je oko 4,2 miliona KM. 

U istom mjesecu planiran je i početak radova na sanaciji savskog nasipa na području opštine Brod i rekonstrukcija obodnog kanala u Brodu, čija je vrijednost radova oko 4,2 miliona KM. 

U okviru hitnog projekta obnove od poplava koji finasira Svjetska banka, raspisan je tender za izvođenje radova na sanaciji obala vodotoka Vijaka i Ukrina. Radovi čija je vrijednost 2,4 miliona KM, trebalo bi da počnu u maju.

Kada je riječ o projektima koji se finansiraju sredstvima IPA 2014 /komponenta B/ u toku je odabir izvođača radova na regulaciji korita rijeke Janje u Ugljeviku u dužini od 3,5 kilometara. Projektovana vrijednost radova, koji bi trebalo da počnu u maju, je 3.579.043 eura. 

Osim toga, za septembar je planiran i početak radova na regulaciji rijeke Janje, dionica četiri, u dužini 3,9 kilometara i zaštita Novog naselja u Janji od brdskih i unutrašnjih voda u vrijednosti od 2.642.944 evra. 

Iz Ministarstva su naveli da je Projekat rekonstrukcija crpnih stanica trenutno u kašnjenju, zbog nespremnosti izvođača radova kompanije "OCIDE" iz Španije, da nakon potpisivanja Ugovora, počne sa realizacijom ovog projekta u punom kapacitetu.

"Ugovor je potpisan 4. marta prošle godine sa izvođačem radova, a vrijednost ugovora je 18.341.024 KM. Ovim projektom je planirana rekonstrukcija 17 crpnih stanica i pet ustavnih građevina, u oviru čega zamjena 17 i rekonstrukcija 35 pumpnih agregata", pojasnili su u Ministarstvu.

U resornom ministarstvu su podsjetili da su u toku radovi na uzvišenju savskog nasipa u Kozarskoj Dubici u dužini 16 kilometara, čija je vrijednost 6.985.715 KM, a rok za završetak je 30. septembra.

Kada je riječ o ugovor o regulaciji rijeke Drinjače u Šekovićima, izvođač radova, čiji je rok za završetak 30 avgust, je preduzeće "Keso promet" iz Zvornika. Izvršenost radova je 70 odsto, a vrijednost je 5.459.263 KM.

U toku je i sanacija ruševnih obala rijeke Velike Usore u urbanom području Teslića i regulacija potoka Tavija u Kostajnici. 

Vrijednost ovog ugovora je 2.540.675 KM, a izvođač radova je preduzeće "Prijedorputevi" Prijedor. Izvršenost radova 45 odsto, a rok za završetak je 30. juna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije