IMRES SmartGreenergy iz Livna sa partnerima iz Turske gradi VE Široka draga

07.06.2018. 08:00 / Izvor: Akta.ba
IMRES SmartGreenergy iz Livna sa partnerima iz Turske gradi VE Široka draga

Kompanija IMRES SmartGreenergy iz Livna zajedno sa partnerima iz Turske je započela aktivnosti oko izgradnje vjetroparka Široka draga na mjestu Kamešnica kod Livna.

Kompanija IMRES SmartGreenergyy iz Livna zajedno sa partnerima iz Turske je započela aktivnosti oko izgradnje vjetroparka Široka draga na mjestu Kamešnica kod Livna. Zahtjev za izdavanje, odnosno obnovu okolišne dozvole zatražen je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koje je isti dalo na javni uvid, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Pero Vrdoljak, predsjednik uprave IMRES SmartGreenergy kazao nam da je u februaru 2018. godine izrađen novi Elaborat analize potencijala vjetra na predmetnoj lokaciji i procjena proizvodnje energije od strane firme Enprode Engineering and Construction, Istanbul, Turska.

U cilju realizacije ovoga projekta, odnosno kako bi mogli započeti sa dodatnim istraživanjima, misije G1, G21 za geotehnička istraživanja koja su sastavni dio građevinskog projekta, počela je izgradnja pristupnih puteva.

"Projekt je u fazi projektiranja. Radi se idejni i glavni projekat, građevinski i elektro dio. Prikupljaju se ponude od ponuđača raznih turbina.U fazi smo novih zahtjeva za dozvole, pripremamo dokumentaciju za urbanističku dozvolu", pojasnio je Vrdoljak.

Dodaje kako je pojektom predviđenja izgradnja vjetroparka sa 16 turbina. Izgradnja će se odvijati u dvije faze. Prva faza se odnosi na instalisanu snagu od 60- 65 MW, dok će nakon završetka druge faze ukupna instalisana snaga vjetroelektrane biti oko 100 MW.

Pored ovoga projekta kompanija uzastopno radi na još jednom koji se realizuje u neposrednoj blizini vjetroparka, odnosno Huškog blata. Naime, radi se o reverzibilnoj hidroelektrani (RHE)  u koju će prema predviđanjima biti investirano 1,6 milijardi eura.

Stavljanjem u fukciju ove RHE, Bosna i Hercegovina će dobiti najveću hidroelektranu ovog  tipa u jugoistočnoj Evropi.

Vrdoljak kaže kako se radi na projektovanju reverzibilne hidroelektrane Široka draga.U cilju priprema za geotehnička ispitivanja na ovome lokalitetu rade si i pristupni putevi.

"Ovo je ogroman posao. Samo projektovanje može da traje oko tri godine, kao i izgradnja RHE", kazao je Vrdoljak.

Podsjećamo, na 9. Sarajevo Business Foruma je potpisan i Memorandum o saradnji između Yuksel Guler, generalnog direktor turske kompanije Enprode i Pera Vrdoljak, zastupnik bh. kompanije IMRES SmartGreenergy koje su se obavezale da će zajednički raditi na ovom projektu. Prema ugovoru, firma iz Istanbula će projektirati i finansirati projekat  do izgradnje vjetroparka na Kamešnici odnosno snositi sve troškove njegove pripreme a kompanija iz Livna obavezala se da će koordinirati istražne radove i pribavljati potrebna odobrenja.

Prilikom potpisivanja ugovora najavljeno je da će kapacitet reverzibilne hidroelektrane imati instaliranu snagu kapaciteta 1.120 megawata. Navedeno je kako će ova reverzibilna hidroelektana služiti za balansiranje mreže električnog napona za jugoistočni dio Evrope, pa i za cijelu Evropu. Hidro-potencijal za rad ove RHE je akumulacijsko jezero Buško blato.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije