Sistem navodnjavanja u RS širi se na 4.700 hektara

03.07.2018. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine
Sistem navodnjavanja u RS širi se na 4.700 hektara

Na oko 4.700 hektara površina u Republici Srpskoj biće izgrađeni sistemi za navodnjavanje, čija je vrijednost oko 36 miliona KM

Na oko 4.700 hektara površina u Republici Srpskoj biće izgrađeni sistemi za navodnjavanje, čija je vrijednost oko 36 miliona KM, zahvaljujući realizaciji kredita Svjetske banke, a od kojih su već realizovani projekti u vrijednosti od 25 miliona KM.

Ovo je potvrdio Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

On je dodao da projekat podrazumijeva izgradnju sistema za navodnjavanje u Trebinju, Ljubinju, Laktašima i Gradišci, Bijeljini, Bratuncu i Pelagićevu.

Marina Jovanović, direktor "Malina Bratunac", rasadnika malina koji obuhvata površinu od pet hektara, kaže da sistem navodnjavanja znači puno i za opštinu i za okolinu.

"Izgradnja sistema za navodnjavanje znači puno jer samim tim što širimo proizvodnju kod nas je obaveza da širimo i navodnjavanje, kao i da povećavamo prinos. Ljudi koji su imali zasade prije navodnjavanja bili su značajno oštećeni što se tiče prinosa, a sada bi trebalo da imaju bolji prinos, ali vidjećemo zbog vremena", kaže Jovanovićeva za "Nezavisne".

Cilj ovog projekta je rehabilitacija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, izgradnja novih sistema i jačanje institucionalnih kapaciteta u javnom i privatnom sektoru, kako bi se obezbijedila održivost i efikasno korišćenje izgrađenih sistema.

Sami infrastrukturni radovi obuhvataju izgradnju objekata vodozahvata sa pumpnom stanicom i izgradnju transportnih i distributivnih cjevovoda sa pripadajućom mašinskom i elektro opremom.

Kako je ranije najavio Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ulažu se velika sredstva u sistem za navodnjavanje i to na onim područjima gdje postoji apsolutna opravdanost za to.

"Vlada je posebno izdvojila pet miliona KM za ulaganja u sisteme za navodnjavanje. Ta sredstva za sebe vežu ili omogućavaju ukupna ulaganja od 12,5 miliona KM za opremu onih poljoprivrednih proizvođača koji se opredijele da kupuju opremu, a imaju obezbijeđeno izvorište vode", napomenuo je Mirjanić.

On je naglasio da se na taj način stvara dodatni impuls da se u cijelosti ovlada najvećim dijelom onih produktivnih površina, jer to će na kraju stvoriti veći dohodak ukupne poljoprivrede.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da je Ministarstvo dosad u dva navrata isplatilo ukupno 2.465.760 KM poljoprivrednicima za nabavku opreme za navodnjavanje.

Ovo je dio odobrenih sredstava od ukupno 5.000.000 KM koliko je Ministarstvo obezbijedilo u skladu s odlukom Vlade RS od kraja prošle godine.

Informacije o projektima:

1. Završena izgradnja sistema za navodnjavanje u Bijeljini - 4,5 miliona KM,

2. Završena izgradnja sistema za navodnjavanje u Pelagićevu 1,6 miliona KM,

3. Završena izgradnja sistema za navodnjavanje u Bratuncu 9,2 miliona KM,

4. U toku izgradnja sistema za navodnjavanje u Ljubinju 3,3 miliona KM,

5. U toku izgradnja sistema za navodnjavanje u Maglajanima 1,7 miliona KM,

6. U toku izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju 5,7 miliona KM,

7. Planirana izgradnja kanala Vrbas - Osorna,

8. Planirana izgradnja sistema za navodnjavanje u Gradišci,

9. Planirana izgradnja sistema za navodnjavanje u Semberiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije