U Ljubinju počinje gradnja vještačke akumulacije

Investicije / PROJEKTI

U Ljubinju počinje gradnja vještačke akumulacije

Buduća vještačka akumulacija biće od ogromnog značaja za ljubinjsku poljoprivredu, s obzirom na to da na području te opštine nema prirodnih izvora vode.

05.07.2018. 09:33 Izvor: / RTRS

U Ljubinju bi narednih dana trebalo da počne izgradnja vještačke akumulacije.

Buduća vještačka akumulacija biće od ogromnog značaja za ljubinjsku poljoprivredu, s obzirom na to da na području te opštine nema prirodnih izvora vode. Početak radova ozvaničili su predstavnici opštine i Ministarstva poljoprivrede, potpisivanjem ugovora.

Akumulacija će biti izgrađena na površini od oko pet hektara, zapremine 245.000 kubnih metara i nizvodno od postojeće. Prema projektu, osim brane, biće izgrađeno hidromehaničko postorjenje, devet potisnih pumpi i trinaest kilometara cjevovoda, kojim bi se navodnjavalo 280 hektara oranica.

- Ovo će narodu dati mogućnost da se bavi uzgojem kultura koje do sada nisu proizvodili. Kada imate ovo, imaćete zasade koji će se moći raditi dva puta godišnje - ističe Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Ljubinjsko polje, izuzev malog dijela sa postojeće akumulacije, nije moglo da se navodnjava. U najvećem dijelu zasađeno je voće, dok su povrtarske kulture gotovo zanemarive.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i izvođača radova, saopšteno je da je finansijska konstrukcija zatvorena. Ukupna vrijednost projekta je 2.642.000 KM.

Najveći dio novca obezbijeđen je kroz projekat Vlade "Razvoj i navodnjavanje u Republici Srpskoj".

- 85 odsto sredstava je iz kredita Svjetske banke. Mi smo potpisali ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i trebalo je da učestvujemo sa 15 odsto, ali je Ministarstvo obezbijedilo 200.000 KM - rekao je Krunić.

Opština je obezbijedila dodatnih 270.000 KM za eksproprijaciju. Izgradnja bi trebalo da bude završena za godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije