Izgradnja Klinike za dječije bolesti trebala biti završena 2019

02.08.2018. 13:36 / Izvor: Večernji List
Izgradnja Klinike za dječije bolesti trebala biti završena 2019

Iz­gradnja Klinike za dječje bolesti je ujedno i zadnji veliki projekt koji se odnosi na objekte SKB-a Mo­star u kojima se nalaze pacijenti.

Nova zgrada Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar mogla je već biti izgrađena da su djelat­nici Saudijskoga fonda bili brži u procedurama koje su potrebne za realizaciju kreditnoga aranžma­na.

Tek prošlog tjedna ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda je s predstavnicima spo­menutog fonda potpisao potreb­ne dokumente koji predstavljaju zadnju fazu birokratske procedu­re u tom projektu.

Još prije neko­liko mjeseci SKB Mostar poslao je tekst natječaja na uvid saudijskim kreditorima i očekuje se svaki dan povratna informacija. - Procedu­re idu iznimno sporo, ali tako je bilo i prvi put kada smo od tih kreditora uzimali sredstva.

Bevanda potpisao

Nakon što je ministar Bevanda potpisao dokumente prije neko­liko dana, očekujemo svaki dan odgovor na tekst natječaja koji trebamo objaviti. Jedan od uvjeta za dobivanje sredstava je da svaku natječajnu proceduru mora odo­briti Saudijski fond, što je jedan od mehanizama izbjegavanja bilo kakvih nepravilnosti - rekao nam je jučer ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić.

Dodao je kako je mostarska bolnica već odavno spremna za realizaciju ovoga projekta, ali procedure su trajale dulje nego što je to bilo očekivano.

"Naš dio posla je već odavno završen. Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti je priori­tet jer se ovaj dio bolnice nalazi u starim objektima koji ne pružaju dovoljno dobre uvjete za liječe­nje djece. Ova investicija će rije­šiti problem smještaja Klinike za dječje bolesti za idućih 50 godina i bit će jedna od najsuvremenijih u regiji. Investicija je nešto veća i od 20 milijuna maraka i cijela regija će imati koristi od ovoga projekta", poručio je ravnatelj Kvesić.

33 milijuna maraka

Inače, ukupan kredit koji će dobiti HNŽ je u iznosu od 33 milijuna maraka, a sredstva će dobiti i bolnica u Konjicu, kao i RMC "Dr. Safet Mujić" u Mostaru. Inače, SKB Mostar je do sada najviše

koristio sredstva iz Saudijskoga fonda u odnosu na sve druge i zdravstvene institucije u regiji.

Određenih zastoja je bilo i zbog toga jer se čekalo da se i druge bolnice prijave s projektima.

Iz­gradnja Klinike za dječje bolesti je ujedno i zadnji veliki projekt koji se odnosi na objekte SKB-a Mo­star u kojima se nalaze pacijenti. Postoje određeni planovi za iz­gradnju velikog parkirališta u krugu mostarske bolnice, ali ri­ječ je o višemilijunskoj investiciji za koju trenutačno nema novca.

Kvesić je poručio kako će natje­čaj za izvođače radova na Klini­ci za dječje bolesti biti objavljen odmah nakon što bolnica dobije "zeleno svjetlo" Saudijskoga fon­da, a nedugo nakon toga će početi i radovi na izgradnji samog objek­ta. To se trebalo dogoditi još 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije