RS i Srbija zajedno grade dvije hidroelektrane

30.08.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba
RS i Srbija zajedno grade dvije hidroelektrane

Ovo će biti prvi put da elektroprivrede zajednički realizuju jedan važan projekat.

Saradnja Republike Srpske i Srbije nastavlja kroz realizaciju konkretnih projekata, te da je na jučerašnjoj sjednici usvojeno 16 zaključaka koji su od opšteg interesa za razvoj, međusobnu saradnju i planove Republike Srpske i Srbije.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović je izjavila je da je Vlada usvojila i zaključak u kojem stoji da će prvi zajednički projekti Srpske i Srbije u energetici biti izgradnja dvije hidroelektrane - "Foča" i "Paunci", ukupne instalisane snage 90 megavata, vrijednosti 200 miliona eura.

"To će biti prvi put da naše elektroprivrede zajednički realizuju jedan važan projekat. Nadam se da će to biti način da se otvore vrata za buduću saradnju u oblasti eneretike, gdje raspolažemo ogromnim resursima i potencijalima, zbog čega to želimo da stavimo u funkciju razvoja Srpske i Srbije, ali i društva u cjelini i svih naših građana", rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je napomenula da će aktivnosti na ovim projektima početi već u septembru, dok je tokom 2019. godine predviđena intenzivna priprema njihove realizacije. Premijerka Cvijanović je posebno zahvalila premijerki Srbije Ani Brnabić što je podržala realizaciju ovih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije