Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću teku sporije od očekivanog

Investicije / PROJEKTI

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću teku sporije od očekivanog

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta bihaćkog aerodroma kreće se oko 45 miliona maraka.

19.11.2018. 08:48 / Izvor: Akta.ba

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću evidentno teku sporije od očekivanog, no kako je kazao direktor Javnog preduzeća “Aerodrom” Bihać Elvedin Sedić, dosta stvari se uradilo u proteklom period, piše mojusk.ba.

"Završen je ograda oko parcela aeorodroma, saniran je pristupni put kroz naselje Golubić. Intezivno se radilo na pribavljanju neophodne  projektne dokumentacije, a završen je idejni projekat. Na osnovu idejnog rješenja krenulo se u postupak dobijanja vodne i okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti. Postupak eksproprijacije također je u toku. Određeni broj građana žalio se na  odluke o proglašenju javnog interesa i tu smo donekle ograničeni procedurama i zakonskim rokovima koje moramo poštovat", ističe Sedić.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta bihaćkog aerodroma kreće se oko 45 miliona maraka. Ukoliko se nastavi ovakvim tempom  izgradnje, ali i pod uvjetom da se uopće nastave izdvajati godišnja sredstva Vlade FBiH za za tu namjenu, završetak radova moglo bi se očekivati za nekih 15-20 godina.

Stoga direktor ističe da je za projekt važno uspostaviti i odnose suradnje sa stranim investitorima kroz formu javno-privatnog partnerstva. U Bihać su u više navrata dolazile razne delegacije iz Turske i arapskih zemalja, zainteresovane za gradnju aerodrome. Ali, da bi se strani investitori privukli, tzv. papirologija ipak mora biti uredna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije