Autoput kroz Bijeljinu i brzi put do Trebinja kao preduslov razvoja

13.02.2019. 08:14 / Izvor: Akta.ba
Autoput kroz Bijeljinu i brzi put do Trebinja kao preduslov razvoja

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić ocijenio je da je izgradnja auto-puta Beograd-Banjaluka, preko Bijeljine, kao i brzog puta Bijeljina-Zvornik-Foča-Trebinje, važan preduslov za sveukupni razvoj i opstanak stanovništva RS-a.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić ocijenio je danas da je izgradnja autoputa Beograd-Banjaluka, preko Bijeljine, kao i brzog puta Bijeljina-Zvornik-Foča-Trebinje, važan preduslov za sveukupni razvoj i opstanak stanovništva, te saobraćajna kičma istočnog dijela Srpske.

Gajić je na okruglom stolu o temi "Ciljevi i pravci daljeg razvoja istočnog dijela Republike Srpske" istakao da bi se auto-putem kroz Kuzmin i Raču, a time i kroz centralni i istočni dio Srpske, Republika direktno povezala sa Beogradom, što je od izuzetnog značaja.

On je poručio da privrednici Bijeljine daju punu podršku tom poduhvatu.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je da se privrednici već nekoliko godina zalažu za to, jer je izgradnja auto-puta i brzog puta od višestukog značaja.

"Osim toga što omogućuje povezivanje ljudi, protok robe i kapitala, to otvara i mogućnost za nove investicije, a ima zasigurno značaj i odraziće se i na bruto domaći proizvod", rekao je Đurić novinarima.

Vlasnik preduzeća "Spektar drink" iz Patkovače Đorđe Slavinjak istakao je da su prijatno iznenađeni jednoglasnom podrškom Vlade Srpske da se ubrzano krene u izgradnju brzih puteva prema istoku Republike Srpske, što će značiti otvaranje novih radnih mjesta i povezivanje ovog dijela sa značajnom infrastrukturom.

"Poznato je da je istok Srpske sve više pust, da ljudi napuštaju svoje domove iz egzistencijalnih i ekonomskih razloga", rekao je Slavinjak i izrazio nadu da će biti spriječene takve migracije, da će stanovništvo Srpske osjetiti da pripada svojoj matici.

Privrednici Područne privredne komore Bijeljina danas su razgovarali i o izgranji hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine, gdje bi investitori bili elektroprivrede Srbije i Republike Srpske.

Na današnjem skupu razgovarano je i o nastavku izgradnje hidroenergetskog sistema "Gornji horizonti", te nastavku ulaganja u hidromelioracioni sistem na području Semberije s ciljem zaštite od poplava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije