Autoput Beograd-Sarajevo će prolaziti nekoliko kilometara od centra Bijeljine

15.03.2019. 10:21 / Izvor: SRNA
Autoput Beograd-Sarajevo će prolaziti nekoliko kilometara od centra Bijeljine

Trasa autoputa Beograd-Sarajevo treba da prolazi nekoliko kilometara od centra Bijeljine, te da poveže puteve za Ugljevik i Zvornik, a istovremeno spoji putni pravac prema Šapcu.

Trasa autoputa Beograd-Sarajevo treba da prolazi nekoliko kilometara od centra Bijeljine, te da poveže puteve za Ugljevik i Zvornik, a istovremeno spoji putni pravac prema Šapcu, odnosno preko Bogatića na Pavlovića putu, zaključeno je danas na sastanku predstavnika lokalnih zajednica sembersko-majevičke regije i Zvornika.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je trasa koju predlaže Bijeljina nešto dalja od one koju traži Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske - da ide sjevernom stranom grada.

On je napomenuo da prijedlog resornog ministarstva nije dobar za Bijeljinu jer udaljava grad, kao i Ugljevik, Lopare, Zvornik, a onda je teško spojiti auto-put sa Pavlovića putem.

"Ovaj prijedlog, za koji smo dobili saglasnost privrednika Bijeljine i danas načelnika opština u okruženju, jeste nešto skuplji, ali je prihvatljiva varijanta i očekujemo da će biti usvojena", rekao je Mićić nakon sastanka sa načelnicima opština Lopare Radom Savićem i Ugljevika Vasilijem Perićem, te stručnim savjetnikom gradonačelnika Zvornika Milojem Jovićem.

On kaže da postoje različita mišljenja kuda bi trebalo da ide trasa autoputa koji će spajati Beograd, Bijeljinu i Brčko sa Sarajevom i Banjalukom, ali da treba izabrati najbolje rješenje, poštujući i stavove Vlade Srbije da ne mogu biti mijenjane tačke na Savi na Rači.

"Naravno, ne može se mijenjati ni prostorni plan Brčko distrikta. Te dvije tačke su nepromjenjive. Zahtjev Srbije je i da u taj autoput mora biti spojen Pavlovića put prema Badovincima i Šapcu.", rekao je Mićić.

On je naglasio da će ovaj autoput razviti privredu cijele regije i otvoriti je prema Srbiji, EU i na drugoj strani prema Sarajevu i Banjaluci, te dodao da će aktivnosti na dogovorima o ovom pitanju biti nastavljene.

"Predložili smo ovo rješenje i pripremamo ga za Skupštinu grada, nakon što se dogovorimo sa Vladom Srpske i resornim ministarstvima /za prostorno uređenje i saobraćaja i veza.", rekao je Mićić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić naglasio je da treba podržati prijedlog Bijeljine koji se poklapa sa prostornim planom Republike Srpske.

On je istakao da će izgradnja auto-puta dati ogroman doprinos ekonomskom razvoju cijelog kraja.

"Kad se već gradi autoput koji će imati takav značaj potrebno je pronaći najbolje rješenje, u interesu svih građana regije.", rekao je Perić, ističući da će, ukoliko bude usvojen ovaj prijedlog, biti moguće zadržati stanovništvo na ovim prostorima.

Stručni savjetnik gradonačelnika Zvornika Miloje Jović rekao je da Zvornik podržava prijedlog Bijeljine za koji očekuje da će biti prihvaćen.

Prijedlog gradonačelnika Bijeljine da postojeća trasa auto-puta bude iskorištena kao buduća podržava i načelnik Lopara Rado Savić.

"To će donijeti korist stanovništvu Semberije i Majevice, za veliki dio loparske opštine Priboj, Puškovac, Tobut i Peljave, odnosno taj dio opštine koji gravitira ovom pravcu. Ovo će biti put koji će olakšati život.", rekao je Savić nakon sastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije