Pumpe, objekti, zemljišta: Zovko Oil u stečaju prodaje milionsku imovinu

26.02.2019. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Pumpe, objekti, zemljišta: Zovko Oil u stečaju prodaje milionsku imovinu

Zovko Oil d.o.o. Žepče u stečaju oglasila je ponovo prodaju imovine putem javnog nadmetanja u nekoliko gradova, u ukupnom iznosu od više miliona maraka.

Kompanija Zovko Oil d.o.o. Žepče u stečaju oglasila je ponovo prodaju imovine putem javnog nadmetanja u nekoliko gradova, u ukupnom iznosu od više miliona maraka.

Na prodaji je benzinska pumpa u Maglaju sa pripadajućim zemljištem procijenjene vrijednosti 1.500.787,00 KM. Početna cijena nadmetanja iznosi 750.394,00 KM.

Zatim, na prodaji je i Poslovna zgrada-Auto salon u Busovači koja je procijenjena od stane sudskog vještaka na iznos od 1.852.854,75 KM. Početna cijena nadmetanja iznosi 926.427,40 KM.

Također, prodaje se i Upravna zgrada u Maglaju, (Robni centar) procijenjene vrijednosti 483.781,93 KM. Početna cijena nadmetanja iznosi 241.890,97 KM.

Oglašena je prodaja benzinske pumpe u Živinicama sa pripadajućim zemljištem, a početna cijena nadmetanja ovih nekretnina iznos 1/3 procijenjene vrijednosti i iznosi 421.196,31 KM.

Pored navedene imovine, na prodaji je i stambeno-poslovni objekat u Živinicama, poslovni objekti u Živinicamai ostalo zemljište sa vanjskim uređenjem u Živinicama.

Oglašena je i ponovna prodaja Fabrike žerseja u Gradišci, kao poslovni objekti i zemljište u Gradačcu, zatim stambeno poslovna zgrada u Žepču, privredna zgrada u Žepču-Ljeskovica, privredna zgrada sa proizvodnom halom u Žepču, te privredna zgrada u Maglaju. 

Prodaja imovine javnim nadmetanjem će se održati dana 25. marta sa početkom u 13 sati u Zenici.

Inače, vlasnik kompanije Zovko Oil je kontroverzni biznismen Marinko Zovko, poznatiji kao "kralj nafte". Također, jedan je od suvlasnika firme "Zovko Kompani" koju je naslijedio od svog oca Ivice Zovka, a pod čijim okriljem je još 15 firmi.

Firma "Zovko Oil" našla se u centru skandala 2015. godine kada se obznanilo da je pronevjerila oko 2,9 miliona litara goriva, namijenjenog stanovništvu za pomoć u slučaju poplava, zemljotresa, rata i drugih nesreća.

Javne zalihe dizela, benzina i lož-ulja vrijedne 6,4 miliona KM nestajale su postepeno iz terminala ove firme tokom dvije godine. Federalna direkcija robnih rezervi (Direkcija), vlasnik goriva, niti je spriječila krađu, niti je kasnije naplatila štetu, pisao je CIN.

Sud je u oktobru 2011. godine presudio da „Zovko Oil“ mora vratiti gorivo u roku od 30 dana. Međutim, to se nije dogodilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije