Puštena u promet saobraćajnica koja spaja Paprikovac i Lauš

09.09.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Puštena u promet saobraćajnica koja spaja Paprikovac i Lauš

Izgradnja nove poveznice Lauša i Paprikovca, vrijedna je 2,7 miliona KM.

Dva velika banjalučka naselja, Lauš i Paprikovac, od jučer su povezana novom savremenom saobraćajnicom koja je izgrađena preko nekadašnje "Ekonomije". Izgradnja ove saobraćajnice je jedan od najvećih, a zbog konfiguracije terena, i najzahtjevnih infrastrukturnih projekata u gradu. Nova saobraćajnica duga je 800 metara, sa 80 metara dugim vijaduktom.

Saobraćajnicu su zvanično pustili u funkciju predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i gradonačelnik Igor Radojičić.

Prvi čovjek Banje Luke je naglasio da je ovo projekat koji je završen na korist svih građana našeg grada, a ne samo Lauša i Paprikovca. Radojičić je istakao da nova saobraćajnica ima višestruki značaj.

"Izgradnjom ove saobraćajnice slažemo kockice paralale zapadnom tranzitu koji je preopterećen kao i Karađorđevoj ulici koja je takođe jako opterećena. Sa druge strane, imamo istočni tranzit koji u potpunosti spojen i dobili smo praktično jednu potpuno novu aveniju", pojasnio je Radojičić.

On je dodao da se drugi značaj ove saobraćajnice ogleda u tome što, praktično, sada na raspolaganju imamo nešto što mnogi već zovu "banjalučkim Dedinjem".

"Na primjeru nekadašnjeg 'Voćnjaka' može se prikazati primjer urbane gradnje Banje Luke XXI  vijeka. Prvi put, u zadnjih četvrt vijeka, u prilici smo da pokažemo kako se na jednom zapuštenom prostoru može razviti poptuno novo naselje za kvalitetan život, jer će biti dovoljno prostora za kontrolisanu stambenu gradnju, ali i za sportske, rekreativne i parkovske površine", naglasio je gradonačelnik i zahvalio republičkim organima vlasti bez čije podrške i pomoći mnogi od projekata u gradu ne bi bili mogući.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović,  kazala je da je ova moderna saobraćajnica još jedan veliki poduhvat koji je izvela Gradska uprava.

"Ona je suštinski važna za Banju Luku i otvara sasvim novi i kvalitetniji način komunikacije sa UKC RS koji će biti od koristi svim građanima RS. Naša želja je da imamo savremen i moderan evropski grad, ali da grad ne bude dehumanizovan i da svi stanovnici budu zadovoljni životom u njemu", rekla je Cvijanović.

Predsjednika Vlade RS Radovan Višković, izjavio je da se realizacijom ovakvih projekata, Banja Luka ubrzanimn koracima svrstava u red savremenih evropskih gradova.

"Važno je i što će ova saobraćajnica omogućiti gradnju novog naselja sa svim potrebnim sadržajima i naglašavam da će sve biti u skladu sa planskom dokumentacijom. Ponosoan sam što sam u prilici da danas otvorimo ovaj savremeni infrastrukturni objekat i svi zaslužuju čestitke za relaizaciju ovog projekta", naveo je Višković.

Izgradnja nove poveznice Lauša i Paprikovca, vrijedna je 2,7 miliona  KM, a sredstva za izgradnju obezbijedila je Vlada RS.  Na ukrštanju nove saobraćajnice sa Ulicom Jovana Raškovića na Paprikovcu, izgrađen je kružni tok. Uz kanalizacionu i vodovodnu mrežu, uz novu saobraćajnicu, montirana je i nova rasvjeta.

Uporedo sa izgradnjom "paralele" u pripremi je i nova linija javnog prevoza koja će saobraćati preko novoizgrađene saobraćajnice i tako spojiti više gradskih naselja sa Univerzitetskim kliničkim centrom. Radi se o novoj liniji "Lauš – Paralela – Centar – Zeleni most", koja će nositi oznaku "linija br. 7".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije