Pušteno u probni rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama

27.05.2016. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Pušteno u probni rad postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama

Njegovim puštanjem u funkciju smanjit će se zagađenje vode iz Miljacke i Bosne te će se svakako unaprijediti efikasnost mreže za prikupljanje otpadnih voda u KS.

Nakon završetka građevinskih radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, otvaranjem rajlovačkog kolektora otpočela je faza testiranja dijela ulaznih građevina, grubih rešetki i pužnih pumpi postrojenja. Njegovim puštanjem u funkciju smanjit će se zagađenje vode iz Miljacke i Bosne te će se svakako unaprijediti efikasnost mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo, navode iz JKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo. 

Benjamin Kardaš člana tima za  za implementaciju projekta "Otpadne vode Sarajeva", naglasio je da se radi o fazi koja podrazumijava puštanje manjih količina otpadnih voda iz razloga izbjegavanja eventualnih incidentnih situacija.

"U početnoj fazi, brana koja se nalazi na ulaznoj komori je podignuta 15 cm, sa ciljem izbjegavanja naglog priliva vode i otpada. Nakon kontrole rada svih elemenata pristupilo se podizanju brane  na ulaznoj komori za 50 cm, čime je omogućeno propuštanje veće količine otpadnih voda. Inače sam proces testiranja je protekao bez  problema", izjavio je Kardaš.

Probni rad, shodno potpisanom ugovoru, traje do 31.07.2016. godine kada će postrojenje biti stavljeno u puni pogon pod nadzorom Izvođača radova JV Unioninvest – Passavant u trajanju od 1 godine.

Podsjećaju da je tokom rata prečistač otpadnih voda većim dijelom uništen, tako da u proteklom periodu nije postojao nikakav tretman otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije