Razmotren prijedlog odluke o zoning planu "Janjske otoke"

07.03.2019. 08:31 / Izvor: SRNA
Razmotren prijedlog odluke o zoning planu 'Janjske otoke'

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po skraćenom postupku Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke".

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je sinoć po skraćenom postupku Prijedlog odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene "Janjske otoke" kojim se propisuje njegovo usvajanje za period od 10 godina s ciljem razvoja, uređenja, korištenja i očuvanja prirodnih vrijednosti tog područja u Šipovu.

Goran Dimitrić iz banjalučkog "Urbis centra", koji se bavio izradom plana, rekao je u završnoj riječi o ovom prijedlogu odluke da su sa predstavnicima Eko zone Šipovo, koji zagovaraju odgađanje usvajanja ovog planskog dokumenta, imali dobru saradnju i da nije bilo primjedbi prilikom izrade zoning plana.

"Tokom izrade plana pribavljene su sve saglasnosti relevantnih organa i institucija, poput Zavoda za zaštitu spomenika i kulturno-istorijskog nasljeđa Srpske. Ovaj proces je prošao javni uvid i nije bilo primjedbi na plansko rješenje", naveo je Dimitrić.

On je rekao da je ovaj planski dokument usklađen sa prostornim planom Republike Srpske, te da se uvode uslovi i mogućnosti legalizacije postojećih objekata, ali i pravila za izgradnju novih objekata.

"Time se nastoji spriječiti urbicid na tom prostoru", rekao je Dimitrić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinastvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je ranije da se Prijedlogom odluke o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Janjske otoke” štiti to područje od devastacije i bespravne gradnje, te da je planirana izgradnja samo jedne male hidroelektrane. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije