Sestra firma Tibre-Pacific u procesu dobijanja koncesije za HE Begov Han

Investicije / PROJEKTI

Sestra firma Tibre-Pacific u procesu dobijanja koncesije za HE Begov Han

13.08.2019. 12:46 / Izvor: Akta.ba

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo je ponudu za dodjelu koncesije za izgradnju hidroenergetskog objekta, hidroelektrane HE Begov Han jačine 9,8 MW, na rijeci Bosni u općini Žepče.

Zahtjev je predalo privredno društvo Dvorac energije d.o.o. Kiseljak koje je u proteklom periodu je provelo niz aktivnosti na izradi Projektno-studijske dokumentacije kao i na pribavljanju drugih dozvola i saglasnosti neophodnih za izgradnju ovakvog proizvodnog elektroenergetskog objekta.

Firma je uradila i dostavila dokument "Studija ekonomske opravdanosti", juli 2018. godine, koju je izradila projektantska kuća Higracon d.o.o. Sarajevo, iz zaključka "Studije ekonomske opravdanosti" se može vidjeti da je izgradnja ovog hidroenergetskog objektat opravdana.

Podsjećamo, riječ je o firmi koja je u vlasništvu firme "Tibra-Pacific", koja je poznata po gradnji stambenih objekata. Firma je u vlasništvu Tihomira Brajkovića, o čemu je Akta.ba već ranije pisala.

Vlada Federacije BiH je Odlukom ovlastila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da u svojstvu koncesora vodi pregovore i postupak dodjele koncesije sa koncesionarem privrednim društvom Dvorac energije d.o.o. Kiseljak koji će se voditi pod nadzorom nezavisnog regulatornog tijela Komisije za koncesije Federacije Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije