Stanari zgrade na Grbavici čekaju novu osmospratnicu

22.02.2018. 13:58 / Izvor: Oslobođenje
Stanari zgrade na Grbavici čekaju novu osmospratnicu

Na preseljenje će morati još pričekati, jer je ostalo dosta posla da se uradi kako bi započela gradnja objekta.

Stanari zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 godinama čekaju rušenje zgrade i izgradnju nove zbog izgradnje kružnog toka na južnoj longitudinali. Na preseljenje će morati još pričekati, jer je ostalo dosta posla da se uradi kako bi započela gradnja objekta. Idejni projekat za rušenje zgrade je urađen, na osnovu kojeg je Zavod za izgradnju KS-a podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti prošle godine. Međutim, urbanistička saglasnost još nije izdata, jer je potrebno prvo otkloniti određene nedostatke vezane za izmještanje instalacija na prostoru gdje će se graditi zgrada.

"Prikupljene su saglasnosti od komunalnih preduzeća koje smo dostavili Općini Novo Sarajevo i sada sve to usaglašavamo sa nosiocem izrade planske dokumentacije. Nastao je mali problem oko instalacija Sarajevogasa i ViK-a i to pitanje rješavamo", kazala nam je Anka Petrović iz Zavoda za izgradnju.

Prema njenim riječima, nakon dobijanja urbanističke saglasnosti potrebno je završiti izvedbeni projekat, a onda ide tender za izbor izvođača radova. Ona ocjenjuje kako je realno da gradnja počne u ovoj godini.

"Planirano je da zamjenska zgrada bude manja od postojeće. Imat će tri lamele sa osam spratova, kao i tri sprata podzemnih garaža", istakla je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije