Na A transverzali će biti postavljena zaštita od buke

Investicije / URBANIZAM

Na A transverzali će biti postavljena zaštita od buke

Vrijednost posla iznosi 1,1 milion KM bez PDV-a i radovi bi trebali biti završeni u roku od 45 dana od uvođenja u posao odabranog ponuđača.

04.06.2019. 13:56 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo nedavno je raspisala tender za nabavku građevinskih radova na izgradnji zaštite od buke na A transverzali koja povezuje Međunarodni aerodrom Sarajevo sa ostatkom grada.

Vrijednost posla iznosi 1,1 milion KM bez PDV-a i radovi bi trebali biti završeni u roku od 45 dana od uvođenja u posao odabranog ponuđača.

Otkako je u decembru 2016. godine otvorena, A transferzala na Dobrinji postala je jedna od najprometnijih ulica u Sarajevu, a brojni automobili koji saobraćaju ovim pravcem stvaraju buku stanovnicima čiji stanovi i kuće su u neposrednoj blizini.

Kako je za Radiosarajevo.ba kazao stručni savjetnik u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo Ismar Jusufspahić, postoje opravdani zahtjevi da se uradi zaštita od buke.

"Nakon što je saobraćajnica izgrađena i puštena u promet, u eksploataciji je izmjerena buka koju stvaraju vozila i konstatovana je potreba da se prema odredbama Zakona predvide tzv. aktivne i pasivne mjere zaštite objekata uz saobraćajnicu. S tim u vezi naručen je projekat zaštite od buke, ishodovano je odobrenje za građenje i prema istom objavljen tender za izvođenje radova. Projektom je predviđena izgradnja transparentnih barijera u svrhu aktivne zaštite od buke", rekao je Jusufspahić.

Napomenuo je i da su se pojedini građani obraćali vezano i za blizinu saobraćajnice ranijim izgrađenim objektima i zbog buke koju stvaraju vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije