Ministarstvo poništilo rješenje Grada Banjaluka za rušenje "Kajak terase"

13.03.2021. 09:01 / Izvor: Glas Srpske
Ministarstvo poništilo rješenje Grada Banjaluka za rušenje 'Kajak terase'

Ministar Srebrenka Golić je navela je ovo ministarstvo uvažilo urgenciju gradonačelnika Banjaluke i prioritetno donijelo odluku o ovom pitanju.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju poništilo je rješenje Grada Banjaluka kojim se nalaže rušenje ugostiteljskog objekat "Kajak terase" i vratilo nadležnom odjeljenju Gradske uprave ovaj slučaj na ponovno odlučivanje. 

Ministar Srebrenka Golić je navela je ovo ministarstvo uvažilo urgenciju gradonačelnika Banjaluke i prioritetno donijelo odluku o ovom pitanju. 

"Uvažavajući urgenciju gradonačelnika Banjaluke, kojom je tražio da se prioritetno odluči o žalbi investitora Mile Radišića, izjavljenoj protiv rješenja Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka, kojim se investitoru naređuje da u roku od 30 dana od dana prijema rješenja dobrovoljno poruši bespravno izgrađeni poslovni objekat u Ulici Save Kovačevića u Banjaluci i vrati zemljište u prvobitno stanje, a koju smo zaprimili 8. marta 2021. godine zajedno sa spisom ove upravne stvari, resorno ministarstvo, kao nadležni drugostepeni organ, u cjelosti je poništilo prvostepeno rješenje i spis predmeta vratilo prvostepenom organu na ponovni postupak, s obzirom da je prilikom donošenja predmetnog rješenja došlo do više grubih povreda materijalnih propisa i procesnih zakona", navela je Golićeva. 

Naglasila je da je navedena odluka prvostepenog organa, odnosno Urbanističko-građevinske inspekcije Grada Banjaluka, donesena ishitreno, uz niz procesnih nedostataka i bez potpunog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu kojeg je mogao donijeti zakonitu odluku. 

"Da bi se odlučilo da li bespravno sagrađen objekat treba odmah porušiti, bez prava na vođenje postupka legalizacije, neophodno je pouzdano i bez greške utvrditi da li je njegova izgradnja započela prije stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je donesen u julu 2018. godine, ili poslije, što postupajući inspektor nije učinio. To je očigledno, jer spis koji je uz žalbu dostavljen ministarstvu nije sadržao ni jedan materijalni dokaz na osnovu kojeg je donesena prvostepena odluka, osim dva zapisnika inspektora, sa dva različita imena investitora, i bez ijednog zakonom propisanog materijalnog dokaza. S obzirom na pojačan interes javnosti, tražimo od gradonačelnika i nadležnih organa u Gradskoj upravi, da ponovljeni postupak u ovom predmetu vode stručne osobe, koje besprekorno poznaju upravni postupak i materijalne propise i koje, zahvaljujući svom znanju, stručnom i moralnom integritetu, neće podleći pritiscima i očekivanjima nadređenih, investitora ili te iste javnosti. Uvjereni smo da u 21.vijeku u Gradskoj upravi Banjaluka postoje obrazovane osobe koje mogu, kompetentno, stručno i nepristrasno sprovesti postupak i donijeti na zakonu zasnovanu odluku. Vrijeme štapa, kanapa i lomljenja preko koljena trebalo bi da je davno zaboravljeno", istakla je Golićeva, prenosi Glas Srpske. 

Golićeva je napomenula da ovo ministarstvo podržava svaku incijativu za zakonito korištenje objekata, i poziva gradonačelnika i Gradsku upravu Banjaluke da se stručno i neselektivno ustanovi stvarni status svih objekata izgrađenih na obalama Vrbasa i na vodnom zemljištu, u zoni obuhvata Regulacionog plana uređenja obale Vrbasa, kako bi se ovaj sprovedbeni planski akt priveo konačnoj namjeni, a pristup rijeci Vrbas i korišćenje ovog prirodnog bogatstva i dobra u opštoj upotrebi omogućio ravnopravno svim građanima. 

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković insistira na rušenju ovog ugostiteljskog objekta jer je bez dozvole izgrađen na gradskom zemljištu. 

Porodicu Radišić u ovom postupku zastupala je Advokatska kancelarija "Stevanović" iz Bijeljine.

Foto: A. Čavić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije