U Mostaru više od 700 ilegalno izgrađenih objekata

09.08.2021. 07:50 / Izvor: BHRT
U Mostaru više od 700 ilegalno izgrađenih objekata

Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, urbanističke dozvole u Mostaru nisu se mogle izdavati, pa Mostar ima više od 700 ilegalno izgrađenih objekata.

Zbog nepostojanja Gradskog vijeća, urbanističke dozvole u Mostaru nisu se mogle izdavati, pa Mostar ima više od 700 ilegalno izgrađenih objekata. Srušeno je 200 objekata. Novo Gradsko vijeće i gradonačelnik odlučili su ukloniti preostale ilegalne objekte i legalizovati one koje je moguće, javlja BHRT.

Imovinsko-pravni odnosi dugo su mostarska rak rana. Ilegalno izgrađeni objekti godinama krase grad bez ikakvih dozvola, a mnogim objektima izdavane su dozvole za gradnju ondje gdje uopće ne bi trebali biti. Grad je odlučio riješiti ovaj problem i ukloniti objekte koji uzurpiraju uglavnom javnu gradsku površinu.

"Nema mjesta ilegalnoj gradnji, bit ćemo agresivni u zaustavljanju ilegalne gradnje i radimo dosta na tom polju", navodi Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Put za stvaranje reda u ovoj oblasti bit će legalizacija objekata koji se mogu legalizirati i uklanjanje onih koji ne zadovoljavaju kriterije. Na tom je tragu novo Gradsko vijeće usvojilo odluku o legalizaciji i smjernice za izradu prostornog plana za narednih deset godina.

"Ova odluka nije nelegalna gradnja u doslovnom smislu. Radi se o odluci koja će dati mogućnost ljudima da dobiju papire za objekte koje su gradili", dodaje gradonačelnik.

Uz gradonačelnika i gradsko vijeće, u borbu s ilegalnim uključili su se i građani na čiju je inicijativu uklonjen šesti kat stambene zgrade koji je bespravno izgrađen.

Mario Ćosić, iz Inicijative “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” kaže da nije sporan šesti kat toliko koliko je sporna čitava zgrada.

A sporna je, kaže Ćosić, jer je izgrađena na temeljima trošne kućice što Prostornim planom Mostara nije moglo biti predviđeno.

"Nama je krajnji cilj uklanjanje tog objekta jer ne vidimo rješenje u naselju gdje nam je drastično narušena kvaliteta života, naša imovina je na kraju krajeva obezvrjeđena", ističe Ćosić.

Unatoč tomu, investitor je dobio dozvolu za izgradnju zgrade što je bio je povod članovima inicijative da upute i krivičnu prijavu FUP-u protiv odgovornih. Zbog brojnih neregularnosti smjenu djelatnika Odjela za urbanizam i građenje zatražila je i vijećnica Boška Ćavar koja je i sama vodila bitku protiv pokušaja ilegalne izgradnje objekta ispred zgrade u kojoj stanuje.

"Veliki broj građana se žali upravo na ovaj odjel zbog nepoštivanja zakona prilikom izdavanja dokumenata u ovoj službi", kaže Boška Ćavar, odbornik u Gradskom vijeću Mostara

A ono što mogu uraditi gradski vijećnici bit će dug i mukotrpan posao, vratiti Mostaru nekadašnji red i legalitet, osigurati urbanističke planove, uskladiti potrebe građana i legalnim objektima, ali i s prirodom, napraviti funkcionalan grad ugodnoga života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije