Središnja Bosna uskoro dobiva 98 kilometara biciklističke staze

26.10.2021. 14:14 / Izvor: Fena
biciklistička staza

Projekt "Staza stare pruge" dio je šireg projekta Europske unije u BiH EU4Business, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora.

Turistička zajednica Županije Središnja Bosna (ŽSB) i Regionalna razvojna agencija REZ spremni su za izgradnju druge dionice biciklističke staze duge 98 km od Lašve do Jajca u okviru projekta "Staza stare pruge".

Po riječima ravnatelj Turističke zajednice ŽSB Miroslava Matoševića, do sada se radilo na dionici Donji Vakuf – Jajce.

 "Uklanjali smo visoko i nisko raslinje na pruzi, imali smo i problema na određenoj dionici dugoj 1,2 km u Jajcu, gdje smo izvodili složene građevinske poslove na uklanjanju blatnih površina koje su nastale tijekom posljednjih 30 godina. U narednim danima planiramo sanaciju tri mosta, ključna za prelazak i spajanje dionica. Nadamo se uskoro i probijanju tunela Komar zatrpanog 90-tih godina, gdje moramo uspostaviti kanale za odvodnju", rekao je Matošević.

No, to nije sve što je učinjeno na ovom kompleksnom projektu kojeg je financirala Evropska unija.

"Poduzeli smo dosta drugih aktivnosti. U ovom trenutku radimo na postavljanju pet pametnih klupa na stazi, u svakoj općini po jedna, uspostavi free hotspot zona sustava za reklamiranje biciklizma. Nadalje, web stranica je dizajnirana, punimo ju podacima, u fazi smo izrade mobilne aplikacije, stoory telling book je završen i on će biti osnova iz koje će biciklistički vodiči učiti", dodao je.

Sljedeći korak je dogovor i potpisivanje ugovora za sljedeću dionicu do Busovače.

 "U pregovorima smo da započnemo radove na dizanju visokog i niskog raslinja od travničkog Goleša do općine Busovača", pojasnio je Matošević.

Za čitavu priču bit će neophodni i biciklistički vodiči, za koje prvi korak ka edukaciji i certificiranju započinje sutra.

"Sutra imamo sastanak s biciklističkim klubovima vezano za certifikaciju vodiča. Trenutno imamo otvoren javni poziv za prijavu, mogu se prijaviti svi, traje do 5. studenoga, a besplatna obuka bit će održana 13. i 14. studenoga. Sve ovo radimo u suradnji s Biciklističkom savezom BiH", rekao je Matošević.

Projekt "Staza stare pruge" dio je šireg projekta Europske unije u BiH EU4Business, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH potiče razvoj ciljanih sektora.

Za projekt "Staza stare pruge" EU je izdvojila 190.000 eura, dok su Turistička zajednica ŽSB, REZ, pet općina (Vitez, Busovača, Travnik, Donji Vakuf i Jajce) osigurale po 20.000, odnosno 30.000 KM.

Projekt je naknadno podržala i Vlada ŽSB s 50.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije