Veterinarska ambulanta Slatina dobila novu opremu za biohemijsku analizu

12.12.2021. 11:17 / Izvor: Akta.ba
veterina

Općina Centar za nabavku aparata izdvojila 17.500 KM.

U prostorijama Veterinarske ambulante Slatina, proteklog četvrtka, obavljeno potpisivanje ugovora o davanju na korištenje aparata za biohemijsku analizu seruma kod životinja.

U ime Općine Centar, koja je za nabavku aparata izdvojila iznos od 17.500 KM,  ugovor je potpisao načelnik Srđan Mandić dok je u ime Veterinarske stanice ugovor potpisala v.d. direktorica Nasiha Spahić koja se ovom prilikom zahvalila Općini Centar na dosadašnjoj podršci.

"Danas smo dobili uređaj za biohemiju životinja što u našem poslu puno znači gdje možemo unaprijediti našu struku i praksu kako bi pružili bolju uslugu. Ovaj aparat nam služi u uspostavljanju preciznije dijagnoze i terapija kod bolesti životinja čime postižemo efikasnije liječenje životinja. Naredni projekat kojeg želimo kandidovati prema Općini Centar je nabavka motornog vozila za naše potrebe kako bismo mogli u što kraćem roku odgovoriti na pozive naših sugrađana vlasnika životinja. Također vozilo možemo koristiti prilikom rada na terenu tokom dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije prostor", objasnila je Spahić.

Nabavljena oprema će koristiti pripadnicima Službe za zaštitu i spašavanje životinja i namirnica životinjskog porijekla formirane pri KJP "Veterinarska stanica Sarajevo".

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, izdvojen je iznos od 25.000 KM za usluge hvatanja pasa lutalica sa područja ove lokalne zajednice, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti dobrobiti životinja i drugim zakonskim propisima koje uređuju ovu oblast.

"Uposleni ove veterinarske ambulante su posljednja tri mjeseca na području Centra uhvatili preko 150 pasa lutalica od čega je 43 psa udomljeno. Nakon što psa uhvatimo životinja prvo boravi u karantenu gdje pratimo njeno zdravstveno stanje, nakon čega radimo mikročipovanje i vakcinaciju te sterilisanje životinje", dodala je Spahić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije