Mostar rješava goruća pitanja: Uklanjanje ruševina, sanacija Uborka

18.02.2022. 08:43 / Izvor: Fena
mostar uborak

Na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru u četvrtak je usvojen Zaključak o ruševinama koji je jedan od brojnih gorućih problema u ovome gradu.

Na sjednici Gradskog vijeća u Mostaru u četvrtak je usvojen Zaključak o ruševinama koji je jedan od brojnih gorućih problema u ovome gradu.

"Nedavna pogibija vratila je u fokus ovaj problem. Kontaktirali smo većinu vlasnika tih ruševina i najizazovnije u ovom trenutku bit će riješiti imovinske odnose", kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Dodao je kako postoji veliki broj građana koji polažu pravo na takve objekte, uglavnom kroz stanove, ali ističe kako su spremni ući u aranžman s gradom kako bi se ruševine srušile, a vlasnici na neki način bili obeštećeni.

Da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti smatra i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić navodeći da su postavljeni rokovi nadležnim odjelima.

Pored toga, Marić je dodao i da su na sjednici usvojene i izmjene Prostornog plana Grada Mostara čime je omogućen razvoj obnovljivih izvora električne energije.

"Gdje je ranije bio omogućen samo jedan vid rada obnovljivih izvora električne energije, kao što su vjetroelektrane, sada na tom području može biti i više njih", ustvrdio je.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost i za pokretanje procedure kreditnog zaduženja Grada Mostara kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu do 5 milijuna eura.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako će se taj iznos koristiti za prilagođavanje deponije Uborak - Buđevci.

"Sanacija košta oko 4,7 milijuna eura. EBRD trenutno analizira naš plan za prilagođavanje koji predviđa sanaciju i krajem godine se nadamo da bi trebali krenuti u sanaciju ovog lokaliteta",  naglasio je.

Mnogo problema nakupilo se proteklih godina, ističe Kordić navodeći kako ih treba rješavati redom i po prioritetima.

Spomenuo je i aktualni problem naziva ulica za koji je kazao kako će i to "doći na red".

"Stvar je isključivo u prioritetima. Ne možemo sve teme otvoriti jer ćemo se zapetljati u moru problema i onda će Gradska uprava ispasti troma, lijena i neučinkovita. Deset gorućih tema trenutno je otvoreno. I taj će problem doći na red", istaknuo je mostarski gradonačelnik.

Na sjednici se također raspravljalo o naplati mostarskog parkinga koja je počela prije deset dana.

Unatoč kritikama određenog dijela građana i vijećnika, Kordić je kazao kako je ova odluka bila dobra te da je ona najbolji način reguliranja reda u gradu.

Uz to, mišljenja je da cijene naplate nisu visoke, no nije isključio mogućnost reguliranja cijene nakon nekoliko mjeseci ukoliko za tim bude potrebe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije