Radovi na rekonstrukciji pješačke zone u Ulici Nadbiskupa Čule

08.05.2022. 08:24 / Izvor: Fena
mostar

U toku su radovi na rekonstrukciji pješačke zone u Ulici Nadbiskupa Čule.

U toku su radovi na rekonstrukciji pješačke zone u Ulici Nadbiskupa Čule, a u obuhvatu rekonstrukcije izvršit će se sječa i zamjenska sadnja pet do šest stabala javorolisnog platana.

Terenskim pregledom zdravstvenog stanja stabala, nakon uklanjanja asfaltnog sloja i popločavanja te starih kvertira oko stabala platana u drvoredu, konstatirano je da jedno od stabala uslijed nepravilnog rasta krošnje izlazi u zonu ceste, odnosno zonu kojom prometuju vozila, te je na istom stablu došlo do oštećenje uslijed sudara s teretnim vozilima, saopćeno je iz Grada Mostara.

Navedeno stablo ima i oštećenja u zoni račvišta krošnje, gdje su vidljive velike rupture s nekrozom tkiva i mikrobiološkom razgradnjom kambijalnog sloja i zone centralnog cilindra.

Ovo stablo ima dosta plitak korijen te je u budućnosti podložno vjetru i potrebno ga je ukloniti i izvršiti zamjensku sadnju, navodi se u saopćenju.

Dva starija stabla platana ispred zgrade Spajalica imaju problem isplivavanja glavnice korijena visoko iznad planirane zone pješačke staze, te na njima nije moguće izvršiti sanacijske zahvate jer je riječ o sidrenom korijenu koje nije moguće skratiti i slično.

Razlog pojave daskastog površinskog korijena, ogleda se najčešće u loše odrađenoj sadnji i pripremi sadnih rupa na način da nepropusni sloj nije dobro razbijen pri strojnom iskopu sadne rupe.

To dovodi do problema da je biljka (platan) koja po svojoj prirodi ima tzv. prelazni srcasti oblik korijena prinuđena isti formirati površinski u koliko toliko rastresitijem sloju zemljišta.

Ova dva stabla bit će predmetom sječe i zamjenske sadnje, kojom bi se ovaj put nova stabla posadila na propisan način, u sadne rupe propisnih dimenzija sa zamjenom zemljišnog supstrata i pratećim radovima inicijalne prihrane.

Jedno stablo koje se nalazi u drvoredu na izlazu s pumpe Lamina, raste na staroj betonskoj ploči i ukorijenjeno je samo s jednom sidrenom žilom te kao takvo predstavlja potencijalnu opasnost za sudionike u prometu.

Kod ovoga stabla problem ukorjenjivanja nastao je uslijed loše odrađene sadnje.

Stablo platana koje se nalazi ispred restorana pumpe Lamina uklonit će se jer nije moguće sanirati problem s daskastim sidrenim korijenjem.

Na ovom stablu detektirana su dva kraka sa sidrenim korijenjem koja su jako plitka, slabo ukorijenjena, te su jednim svojim dijelom ušla u kanalizacijski odvod, a ako bi se ista uklonila to bi značajno ugrozilo statiku stabla te bi ono sasvim sigurno palo pri imalo jačim udarima vjetra.

Zbog toga će i ovo stablo biti predmetom uklanjanja i zamjenske sadnje u idućem razdoblju.

Zamjenska sadnja nakon sječe prethodno opisanih stabala izvršit će se s kontejniranim školovanim sadnicama javorolisnog platana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije