U Banjoj Luci počele prijave za besplatnu legalizaciju

06.09.2022. 08:01 / Izvor: Akta.ba
legalizacija

U Banjoj Luci su danas počele prijave za besplatnu legalizaciju, a već prvog dana odziv sugrađana je velik.

U Banjoj Luci su danas počele prijave za besplatnu legalizaciju, a već prvog dana odziv sugrađana je velik.

Gradonačenik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je lokaciju u MZ Rosulje u Parku „Mladen Stojanović“, gdje građani mogu da predaju svoje prijave, te se na licu mjesta uvjerio kako teče ovaj proces.

"Od danas su zvanično počele prijave za besplatnu i najjednostavniju legalizaciju u Banjoj Luci i vidim da je odziv ogroman. I ovom prilikom mogu da ponovim da je besplatna legalizacija najodgovornija nacionalna politika i jedna od najvažnijih odluka, što potvrđuje i velika zainteresovanost naših građana", kazao je gradonačelnik.

Od onog trenutka od kada je najavljena beplatna legalizacija, prema njegovim riječima – na svakom terenu sugrađani se interesuju kada počinje i šta je potrebno za legalizaciju.

"Imamo oko 10.000 aktivnih zahtjeva, ali nisu potpuni u jednom segmentu, a u drugom segmentu su aktivni po principu one legalizacije koja je bila komplikovana i skupa i po kojoj niko nije rješavao svoju problematiku. Sada je potrebno da se popune odnosno aktiviraju formulari po besplatnoj legalizaciji i najjednostavnoj proceduri. Bukvalno, potreban je jedan papir koji dokazuje da je objekat građen do 2014. godine. Drugo, potrebno je da samo pokažete posjedovni list za taj plac gdje gradite kuću. Dakle sada trebaju dva, a ne 22 papira i sada je besplatno", pojasnio je gradonačelnik.

One koji do sada nisu uopšte predavali zahtjev za legalizaciju, a kojih po procjenama ima između sedam i osam hiljada porodica, pozvao je da to urade.

"Dakle, legalizacija je besplatna i jednostvana za sve građane. Želja nam je da oni ljudi koji su u najtežim uslovima gradili svoje kuće u konačnosti dobiju papir i mogu da kažu ovo je moje i na papiru i u realnosti, te da mogu da ostave tu imovinu svojoj djeci", zaključio je gradonačelnik.

Sugrađani sve detaljnije informacije mogu da dobiju u MZ Rosulje u Parku "Mladen Stojanović", gdje mogu i predati prijavu, svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 časova.

Mještanka Paprikovca Borka Rajin, koja je danas bila na ovoj lokaciji, ističe veliki značaj ovog procesa.

"Puno nam znači da riješimo svu paprilogiju i ostavimo čisto našoj djeci ono što imamo. Svaka čast gradonačelniku što je ovo pokrenuo", kazala je ona.

Prema njenim riječima, legalizacija je do sada bila komplikovana.

"Imam pomoćnu zgradu koju sam legalizovala 2016. godine. Bilo je jako teško, niko neće ni da vas čuje", kazala je Borka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije