Od Zenice prema sjeveru do 2024. godine novih 20 kilometara autoputa

26.10.2022. 07:50 / Izvor: Akta.ba
radovi

Šef Delegacije Evropske unije u Bosne i Hercegovine i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i ambasadori zemalja članica EU posjetili su nedavno gradilište na Koridoru 5C.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosne i Hercegovine i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i ambasadori zemalja članica EU posjetili su nedavno gradilište na Koridoru 5C.

"Dinamiku radova na izgradnji poddionice Poprikuše – Nemila (sjeverno od Zenice) kao i aktivnosti na završetku cijele autoceste na Koridoru 5C kroz Federaciju BiH su okupljnima prezentirali predstavnici investitora, nadzora i izvođača radova", saopšteno je iz JP Autoceste FBiH.

Koridor 5C najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna finansijska sredstva i ljudske resurse. Evropska unija najveći je donator koji je za izgradnju autoceste na Koridoru 5C kroz Federaciju BiH odobrila više od 300 miliona eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir Zapadnog Balkana (WBIF) do sredine 2022. godine.

Trenutno najveće gradlište na Koridoru 5C je na poddionici Poprikuše – Nemila.

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara i značajniji objekti na poddionici su tunel Golubinja, mostovi Golubinja 1 i Bosna, te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići.

Tunel Golubinja sa dužinom od 3.600 metara je trenutno najduži cestovni tuneli koji se gradi u Bosni i Hercegovini.

"Specifično za ovu poddionicu je da će se u sklopu nje izgraditi Centar za kontrolu prometa i petlja Poprikuše s naplatnim mjestom i odmorištem", naveli su.

Izgradnja ove poddionice trebala bi biti završena do 2024. godine, čime će Federacija BiH dobiti novih funkcionalnih 20 kilometara prema sjeveru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije