Još jedna sramota BiH: Kula Husein kapetana Gradaščevića se urušava

14.12.2022. 08:25 / Izvor: BHRT
Kula

Foto: BHRT

U kompleksu kule Huseina kapetana Gradaščevića urušio se dio jednog od dotrajalih zidova.

U kompleksu kule Huseina kapetana Gradaščevića urušio se dio jednog od dotrajalih zidova. Ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine godinama se nalazi u lošem stanju. Za potpunu obnovu potrebni su deseci milijuna maraka koje se tek planiraju tražiti putem različitih fondova. U međuvremenu, osigurana sredstva za obnovu tek su dijelom iskorištena za pripremnu dokumentaciju dok se trenutno čeka građevinska dozvola. Kompleksna procedura mogla bi nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uskoro dovesti u još lošije stanje.

Jedna od najznačajnijih i historijski izuzetno važnih građevina u Bosni i Hercegovini, već je godinama u lošem stanju. Kompleks "Starog grada" u Gradačcu je 2004. godine postao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Time je nadležnost za njegovo održavanje prebačena na federalni nivo. Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine je prije četiri godine izdvojilo i na račun Grada Gradačca uplatilo milion maraka. Dio novca utrošen je za pripremnu dokumentaciju. U gradskoj upravi trenutno čekaju građevinsku dozvolu. Sam proces traje dugo.

"Mislim da su u pitanju onako dosta formalne stvari koje kod ovakvih situacija po meni ne bi trebale da se toliko gledaju, da trebamo jednostavno ići korak ispred i pokušati spriječiti neka dalja oštećenja koja bi mogla prouzrokovati daleko veće štete i posljedice", smatra koordinator na projektu sanacije Starog Grada Adnan Begović.

Raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača za rekonstrukciju najugroženijih dijelova ovog kompleksa starog grada koči nepostojanje saglasnosti za koje se trenutno ne zna ko je nadležan. O tome se tek treba izjasniti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

"Sva naša nastojanja da taj problem na neki način prevaziđemo i ubrzamo realizaciju ovog toliko iščekivanog i za Grad Gradačac i za građane Gradačca i naravno sve žitelje Bosne i Hercegovine nismo uspjeli da realiziramo i u zadnja tri mjeseca nemamo nikakav odgovor po pitanju nadležnog federalnog ministarstva kada je ovaj problem u pitanju", navodi gradonačelnik Gradačca Edis Dervišević.

Ni u odgovoru koji smo dobili iz Zavoda za zaštitu kulturno historijskog naslijeđa FBiH nema preciziranih datuma kada bi se procedura mogla nastaviti.

"Stari grad u Gradačcu je jedno od najvažnijih dobara baštine u Bosni i Hercegovini, a ovdje u Tuzlanskom kantonu svakako. Stari grad u Gradačcu je višeslojni historijski i arheološki lokalitet", kaže Semir Hadžimusić iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog naslijeđa TK.

Kula Husein kapetana Gradaščevića glavni je simbol Gradačca. Ovaj kompleks godišnje posjeti hiljade turista. Nemaran odnos prema nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine doveo je do njegovog propadanja. Ne ubrza li se procedura i uskoro ne počne obnova, gradačačka kula uskoro bi mogla pretrpjeti nova urušavanja.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije