Banjalučki kastel

Artiljerijska kasarna daleko od sanacije - Investitori odustaju zbog skupe obnove

20.04.2023. 08:41 / Izvor: Mondo
banjalučki kastel

Artiljerijska kasarna koja se nalazi u sklopu banjalučke tvrđave Kastel vjerovatno će još dugo čekati potrebnu sanaciju i nastaviće da propada ne uspijevajući da odoli zubu vremena.

Artiljerijska kasarna koja se nalazi u sklopu banjalučke tvrđave Kastel vjerovatno će još dugo čekati potrebnu sanaciju i nastaviće da propada ne uspijevajući da odoli zubu vremena.

Tvrđava Kastel jedan je od najstarijih sačuvanih objekata u Banjaluci. Njen veći dio obnovljen je zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, ali je ostalo još posla, odnosno da se sanira dio bedema i zgrada nekadašnje Artiljerijske kasarne koja je najviše ugrožena.

Iz Gradske uprave za Mondo kažu da je cilj da tvrđava Kastel dobije status nezavisne ustanove, kako je i ranije najavljeno, te će u narednom periodu biti održana stručna i javna rasprava, na kojoj će svi zainteresovani imati priliku da diskutuju i kažu svoje mišljenje.

"Po okončanju svih rasprava, inicijativa će biti upućena u Skupštinu grada Banjaluka", tvrde iz Gradske uprave.

Kada je riječ o rekonstrukciji artiljerijske kasarne iz gradske administracije ističu da su imali određene pregovore sa investitorom, ali da je odustao od projekta jer je zahtjevan s obzirom da se radi o zaštićenom spomeniku, te je samim tim i rekonstrukcija skupa.

"Grad Banjaluka će svakako nastaviti sa traženjem investitora, a sve kako bi artiljerijska kasarna bila rekonstruisan", obećavaju iz Gradske uprave.

Kao što je poznato, trenutno je najugroženija Artiljerijska kasarna koja je devastirana. Nekada je na tom mjestu planirana izgradnja hotela, ali taj plan je propao.

"Artiljerijska kasarna je sigurno jedan od najinteresantnijih dijelova tvrđave i mogla bi se koristiti u različite namjene, kada bi bila rekonstruisana. Za te radove bi trebalo oko 10 mil KM i to je novac koji grad trenutno ne može da izdvoji", rekli su ranije u Gradskoj upravi.

Prema aktuelnim arheološkim i istorijskim podacima, oronuli objekat u sklopu Kastela u prošlosti je bio radionica i služio je za izradu topova, đuladi, pušaka i baruta, a izgrađen je na početku 18. vijeka.

Savjetnik u Odjeljenju za istoriju u Muzeju Republike Srpske Janko Vračar je rekao da je Kastel važan istorijski objekat i predstavlja značajan resurs u budućem razvoju grada koji može imati važnu ulogu u kulturnom životu.

"Postoji mogućnost da se u okviru Kastela formira i muzej grada Banjaluka, jer je ona jedan od rijetkih gradova ove veličine u Evropi koji nema svoj gradski muzej, a Kastel bi predstavljao idealan izbor, jer ovaj lokalitet pruža mogućnost upoznavanja sa cjelokupnom prošlošću grada na Vrbasu, od paleolita do savremenog doba", podvukao je Vračar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije