Rekonstrukciji se ne nazire kraj

Odavno probijen rok za završetak šetališta "Sarajevski ćilim"

10.06.2023. 09:30 / Izvor: Avaz.ba
šetalište

Radovi počeli 26. decembra 2022., a rok za završetak bio 70 dana.

Rekonstrukcija šetališta kod Velikog parka najavljena je još prošle godine, a tada su s velikim entuzijazmom iz Općine Centar govorili o ovom projektu koji su nazvali “Sarajevski ćilim”.

Međutim, spomenuta rekonstrukcija još nije završena, a građani Sarajeva se pitaju do kada će ovo šetalište biti zatvoreno.

Građevinska firma ITC d.o.o. Zenica izvodi radove na ovom projektu, za koji je Općina Centar u 2022. godini osigurala u budžetu 1.650.000 KM.

Iako je na tabli na gradilištu navedeno da radovi počinju 26. decembra 2022. godine, a rok za završetak je 70 dana od početka, kraj se ne nazire, a od početka radova prošlo je pet mjeseci.

Još je nepoznato šta je dovelo do toga da rok bude probijen te da li će ovaj "ćilim" biti uopće gotov do početka Sarajevo Film Festivala, kada će grad biti prepun turista.

Prilikom prezentacije projekta istaknuto je da su pješačke površine na navedenoj dionici prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao te da u dosadašnjem periodu nije izvršena planska rekonstrukcija, već su rađene samo povremene sanacije, a što je vremenom dovelo do toga da pješačka zona ima više vrsta ugrađenih materijala.

Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe, kao i izgradnja javnog toaleta.

Duž nove šetnice, od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije, čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača.

U opisu koncepta projekta navedeno je da se kombinacijom više vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetnice, stvara jedinstvena površina - "ćilim", po čemu je projekt i dobio naziv "Sarajevski ćilim".

Kako su iz Općine kazali, cilj projekta je sigurna i vizuelno primamljiva šetnica s pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada.

Važnost realizacije ovog projekta posebno se ističe u kontekstu Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji zauzima centralno mjesto nove šetnice, a koji bi ovakvim uređenjem dobio okruženje kakvo mu priliči.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije