STANIVUKOVIĆ OBIŠAO RADOVE

Završena izgradnja kružne raskrsnice kod Ekvatora u Banjaluci

11.12.2023. 09:12 / Izvor: Akta.ba
banjaluka

Dodao je kako je upravo ovaj kružni tok otvorio jednu potpuno novu dimenziju Banjaluke, pokazao svu njenu širinu i sva prostranstva.

"Banjaluke je dobila svoju najveću kružnu raskrsnicu i zaista, ovo predstavlja jednu novu, urbanu epohu razvoja Banje Luke", poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković nakon što je u subotu sa saradnicima obišao radove na novoj, najvećoj kružnoj raskrsnici kod Ekvatora.

Dodao je kako je upravo ovaj kružni tok otvorio jednu potpuno novu dimenziju Banjaluke, pokazao svu njenu širinu i sva prostranstva.

"Naša ideja je bila prvenstveno jedna saobraćajna funckionalnost, koju smo i dobili. Ovdje se radi o jednoj velikoj kružnoj raskrsnici koja u svojoj unutrašnjosti ima još nekoliko ostrva, a sve to na najbolji mogući način tretira saobraćaj na ovom dijelu grada. Međutim, naša vizija je bila da od Banjaluke gradimo velegrad. To znači da danas prvi put imate taj osjećaj, jer kada se krećete od zgrade Vlade, imate tri trake za automobile, nekoliko kilometara biciklističkih staza, dakle, posebne trake za automobile, posebne za taksiste i vozila javnog prevoza", istakao je gradonačelnik.

banjaluka

Dodao je kako sve to daje veličinu Banjaluci, na šta svi treba da budu ponosni.

"Nakon toga, kada dođete do najveće kružne raskrsnice kod Ekvatora, vidite jednu od najvećih znamenitosti Banje Luke, tvrđavu Kastel koja će nakon nekoliko decenija da bude konačno osvijetljena. Izgradićemo ovdje i Park Tvrtku Kotromaniću koji će se nalaziti u sredini ove najveće kružne raskrsnice, biće deset metara visine i gledaće na Kastel. Poseban akcenat dajemo na taj dio Banjaluke", dodao je gradonačelnik.

banjaluka

Istakao je kako je uvjeren da će sugrađani biti ponosni na ovaj projekat.

"Već naredne sedmice krećemo sa izgradnjom parka na ovom lokalitetu, nećemo čekati. Možemo reći da je danas koncept jednosmjernog saobraćaja gotovo završen. Ostaje nam jedan mali dio intervencija, a to je postavljanje dodatnih pješačkih platformi i izmještanje nekih semafora sa lokacija na kojima ne trebaju na one gdje su potrebnije", dodao je on.

Istakao je kako je uvjerenja da će kroz sedmicu dana svi vozači da se prilagode na novu rasksnicu.

Ovlašteni potpisniku Odjeljenjnu za saobraćaj i puteve, Milenko Džever dodao je kako puštanje u saobraćaja ove kružne raskrsnice veliki poduhvat.

"U protekla dva mjeseca imali smo obiman i težak posao. Želim da zahvalim izvođačima radova na ažurnosti i želji da ovdje radove što prije završe, da imamo prije praznika okončan ovaj koncept saobraćaja. Vrijednost ovog projekta je oko 1,2 mil KM"; istakao je on, dodavši kako je uvjeren da je gradska administracija na pravom putu sa ovim izmjenama u saobraćaju.

banjauka

Naime, završetkom radova na ovom lokalitetu i puštanjem u rad ove raskrsnice znatno je povećana frekvencija vozila i poboljšana saobraćajna komunikacija u ovom dijelu grada.

Nova kružna raskrsnica samo je jedna u nizu mjera koje gradska administracija preduzela kako bi novi koncept saobraćaja zaživio u potpunosti.

U proteklom periodu završeni su radovi na proširenju saobraćajnica u Aleji Svetog Save i u Ulici Vuka Karadžića, koje su dobile tri odnosno četiri saobraćajne trake.

Dodatno, ovim intervencijama u saobraćaju kod poteza Narodne skupštine Republike Srpske ka zgradi M:tela i Medicinskoj elektronici izmješten je ivičnjak, ali su i proširene saobraćajne trake.

Uz sve to, postavljeni su i "pametni semafori", koji će u skladu sa obimom saobraćaja prilagođavati svoje signale, kao i unapređenje bezbjednosti biciklista postavljanjem fizičkih barijera, odnosno stubića koji razdvajaju biciklističke trake od saobraćajnih.

Paralelno sa svim ovim radovima, dodatno se pristupilo i onim koji se tiču izgradnji platformi za autobuska stajališta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije