Saradnja sa općinom Sanski Most i UNDP-om

Izgradnja sistema vodosnabdijevanja u opštini Oštra Luka

29.12.2023. 17:25 / Izvor: Akta.ba
oštra luka

Po projektno-tehničkoj dokumentaciji cijeli projekat košta oko 2.500.000 KM.

Ove sedmice je u prostorijama Opštinske uprave Oštra Luka održan sastanak predstavnika opštine Oštra Luka, predstavnika općine Sanski Most i predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Ispred opštine domaćini su bili Predsjednik skupštine, Dragan Stanar i Zamjenik načelnika, Duško Došenović, predstavnik ispred općine Sanski Most je bio Faris Hasanbegović, načelnik ove opštine, a ispred UNDP-a prisustvovao je Damir Muslić, šef Regionalne kancelarije UNDP-a u Bihaću, takođe, elektronskim putem (online), ispred UNDP-a prisustvovao je i Goran Štefatić, menadžer MEG projekta.

Ovaj sastanak je nastavak aktivnosti proizašlih iz Sporazuma o izgradnji vodovodne mreže Sanski Most/Oštra Luka potpisanog 2020. godine.

Na sastanku su stvorene pretpostavke, te dogovorene konkretne aktivnosti i smjernice radi dalje realizacije ovog projekta.

UNDP je do sada finansirao izradu projektno tehničke dokumentacije budućeg vodovoda.

Po projektno-tehničkoj dokumentaciji cijeli projekat košta oko 2.500.000 KM.

Vlada Republike Srpske finansira dio radova po ugovoru koji je potpisan sa izvođačima i koji je u implementaciji, a u vrijednosti od oko 440.000 KM.

Predstavnici UNDP-a, predstavili su da postoji realna mogućnost da se izgradnja vodovoda nastavi kroz MEG projekat koji je usmjeren na poboljšanje kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH.

Ideja je da se pored naselja Oštra Luka i Koprivna projektom obuhvati i naselje Usorci sa desne obale rijeke Sane, pa bi prvi korak u realizaciji te ideje bio da se izvrši doprojektovanje postojeće projektne dokumentacije vodovoda.

Ovim bi se stvorio realan osnov da se kroz MEG projekat aplicira za sredstva za završetak kompletnog projekta.

Zainteresovanost za ovako obiman i koristan projekat se očekuje od ambasada Švajcarske, Češke i Švedske.

Predsjednik Skupštine opštine Oštra Luka je istakao da je problem vodosnabdijevanja naše opštine višedecenijski problem, te da ukoliko bi pomenuti vodovod bio izgrađen i pušten u rad, pitkom vodom bi bilo obezbijeđeno oko 500 domaćinstava koji žive na području naše opštine.

Zaključak ovog sastanka je da dvije lokalne zajednice imaju dobru dosadašnju saradnju, te da ovu saradnju svakako treba nastaviti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije