ŠOK I NEVJERICA

Na spisku za rušenje u Mostaru i nacionalni spomenici, kuća Mujage Komadine…

13.01.2024. 08:23 / Izvor: Avaz.ba
MOSTAR

Grad Mostar je objavio javni poziv za uklanjanje ruševnih i devastiranih objekata.

Grad Mostar je objavio javni poziv za uklanjanje ruševnih i devastiranih objekata. Iako se time, napokon, krenulo u realizaciju odluke koja je prije skoro godinu usvojena na Gradskom vijeću Mostara, šokantno je da se na popisu od 57 ruševnih i devastiranih objekata, koliko ih je obuhvaćeno javnim pozivom, nalaze i oni koji su u Historijskom gradskom području Mostara-nacionalnog spomenika BiH!

Prvi stepen zaštite

Tako se, naprimjer, na popisu nalazi objekat, kako je navedeno na adresi Bajatova br.5, a u zagradi je upisano Sahat-kula! Navodno, radi se o privatnom stambeno-poslovnom objektu uz samu Sahat-kulu. Međutim, Sahat-kula se nalazi u zoni područja koje obuhvata prvi stepen zaštite. Na popisu je i Viša djevojačka škola koja se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. Na toj listi su i zgrada NAMA (ZEMA), Komiteta, Općine, koje se, također, nalaze na popisu za uklanjanje.

faksimil

 

Isto tako, na popisu su objekti koji se nalaze u prostoru zaštitnog pojasa, a koji je prema odluci Komisije, obuhvaćen trećim stepenom zaštite.

"Svako, a posebno nadležni organi Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, gradske i općinske službe suzdržat će se od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitacij", stoji u odluci Komisije.

U Agenciji "Stari grad“ Mostar kazali su za Avaz da će Gradskoj upravi Mostara uputiti hitan dopis i zatražiti pojašnjenje u vezi objekata koji su u zoni nacionalnog spomenika BiH, a koji se nalaze na spisku za uklanjanje.

Na spisku i kuća Mujage Komadine

Zanimljivo je da je na popisu objekata, kako je to navedeno, i zgrada Sveučilišne knjižnice. Radi se, zapravo, o kući najpoznatijeg gradonačelnika Mostara, Mujage Komadine, koju je on poklonio Gradu.

Nakon što su u njoj svojevremeno bile ustanove kulture, osamdesetih godina prošlog stoljeća tu je bila smještena Univerzitetska bibliiteka. Porušena i devastirana decenijama gradskim vlastima nije predstavljala ništa.

Na popisu za uklanjanje je i zgrada Staklene banke koju je 2017. godine od Gospodarske banke u likvidaciji kupila Federalna vlada za smještaj svojih pet ministarstava.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije