UZ POMOĆ EU

U Bihaću otvoren obnovljeni Odjel dječije kirurgije

02.02.2024. 13:45 / Izvor: Fena

Svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvoren obnovljeni Odjel dječije kirurgije u Bihaću.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać Hajrudin Havić danas su svečanim presijecanjem vrpce zvanično otvorili obnovljeni Odjel dječije kirurgije u Bihaću. Tom prilikom je istaknuto da je Unsko-sanski kanton bio i ostao u fokusu svih napora Evropske unije u BiH, zbog toga što je uočeno da ide u pravom smjeru.

Sattler je kazao kako mu je drago da je ponovno u Bihaću, te se prisjetio lošeg stanja tog odjela i dodao da su odmah nakon što su uvidjeli to stanje prešli sa "riječi na djela".

"Jutros sam se sastao sa premijerom i ministrima, te razgovarao o temo provedbi reformi, uskoj saradnji Ureda za borbu protiv korupcije i generalnom napretku koji je uočen, a mi smo tu ga podržimo. Želimo još više da pružimo pomoć i potpomognemo napredak u socijalnom sektoru, unapređenje rada i uslova u sektoru zdravstva, te dodatno unaprijediti uslove koji će u ovaj kanton privući još veći broj turista, a naravno, da imamo i funkcionalan Ured za borbu protiv korupcije koji će biti u prilici da izvršava svoju osnovnu funkciju", naglasio je Sattler.

Istaknuo je kako je taj kanton pod velikim teretom u smislu upravljanja migracijama, te je zahvalio vlastima, posebno građanina Unsko-sanskog kantona koji su pokazali "jedno veliko srce i iznimnu ljudskost u tretiranju svih osoba koje su pokretu".

bihać hirurgija

"Mi i dalje nastavljamo sa pružanjem finansijske podrške tome, a jedan od takvih primjera su sredstva koja se osiguravaju za oblast socijalne kohezije i tu imamo predviđena sredstva od nekih tri miliona eura. Radi se o aktivnostima koje se provode paralelno sa migracijskim mjerama kao što je Kamp Lipa i drugi objekti i lokacije. Dakle, radimo na socijalnoj koheziji i zbog toga je rekonstrukcija Odjela dječije kirurgije jedan od važnih elemenata te socijalne kohezije", kazao je ambasador Sattler.

Da je projekat obnove dječije kirurgije od izuzetnog značaja za Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, govori i podatak da je taj odjel već šest godina u nekoj vrsti emigracije, te se premješta i seli sa lokacije na lokaciju što im uveliko otežava normalan rad i funkcionisanje.

"Konačno ćemo uspjeti dječiju kirurgiju odvojiti od odrasle kirirugije i konačno dobiti kvalitetan prostor tako da možemo zdravstvenu zaštitu djece podići na jedan viši nivo", kazao je direktor Kantonalne bolnice dr. Havić.

Pored ambasadora Johanna Sattlera šefa Delegacije Europske unije u BiH, svečanosti otvaranja Odjela dječije krirugije prisustvovala je i šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Laura Lungarotti, koja je istakla da je za IOM u BiH ovo vrlo značajan momenat iz razloga što će zdravstvenu zaštitu i pomoć u ovom odjelu dobivati i djeca migranata koji prolaze kroz BiH.

"Želim podsjetiti da 10 posto svih migranata koji prolaze kroz BiH su ustvari djeca i ovaj odjel će pružati usluge zdravstvene zaštite i toj djeci, ali i djeci lokalnog stanovništva. U rekonstrukciju je uloženo oko 240.000 KM i plus je donirana oprema za odjel. Ovo je dio većeg projekta socijalne kohezije koji se provodi na Unsko-sanskom kantonu gdje je do sada uloženo 1,7 miliona KM u proteklih nekoliko godina za aktivnosti socijalne kohezije u Unsko-sanskom kantonu a to uključuje izgradnju dječijih igrališta, putne infrastrukture i sličnih projekata", istakla je Lungarotti.

Uime Federalnog ministarstva zdravstva svečanosti je prisustvovao Goran Čerkez, koji je istakao da je Evropska komisija u proteklih sedam dana otvorila dva servisa namijenjena djeci – jedan u Sarajevo, i ovaj koji je danas otvoren u Bihaću, koje je finansijski podržala, te je naglasio kako je investiranje u djecu zalog za budućnost.

"Mi u Međunarodnoj organizaciji za migracije često gledamo partnera koji je vezan za migracije. Međutim, zahvaljujući IOM-u, podsjetiću da je upravo u ovom kantonu napravljen veliki napredak u zdravstvenom sektoru i da su mnoge zdravstvene ustanove obnovljene i donirana im je oprema. Dakle, sa takvim partnerima kao što su Evropska unija i IOM zadovoljstvo je raditi i nastavit ćemo surađivati i dalje, kako u ovom kantonu, tako i u drugim kantonima u Federaciji BiH", kazao je Čerkez.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije