NAKON ČETIRI DECENIJE

Počela izgradnja najvećeg parka u Republici Srpskoj

15.02.2024. 13:44 / Izvor: Akta.ba
banjaluka

Nakon više od četiri decenije u Banjaluci je počela izgradnja dva potpuno nova parka.

Nakon više od četiri decenije u Banjaluci je počela izgradnja dva potpuno nova parka, na zadovoljstvo mnogobrojnih sugrađana.

Park će se nalaziti u neposrednoj blizini Tržnog centra "Delta planat", a kako je naglasio gradonačelnik Draško Stanivuković, izgradnjom ovog parka grad će dobiti bajkovitu oazu sa pregršt kvalitetnog sadržaja za sve uzraste i generacije.

"Park će biti sačinjen od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banjaluka dobija nakon više od četiri decenije", kazao je gradonačelnik prilikom obilaska gradilišta.

GRAD ZELENILA

Cilj je, kako kaže, da se Banjaluci vrati epitet grada zelenila, te da je to razlog zbog kojeg se i rodila ideja o izgradnji parkova u našem gradu.

"Ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Novi prostor donosi i mogućnost i za održavanje velikih festivala i koncerata", kazao je gradonačelnik.

BANJALUKA

Uz ovaj park koji će se nalaziti kod „Delta planeta“, gradonačelnik je obišao i gradilište budućeg parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću.

Riječ je o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice kod "Ekvatora".

Prilikom obilaska, Stanivuković je dodatno naglasio kako po uzoru na brojne evropske gradove, ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom, pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas i urbanim mobilijarom.

"Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom", rekao je Stanivuković.

Svi ovi parkovi, kazao je gradonačelnik, biće jedna potpuno nova razgledica Banjaluke, te će u ovim prekrasnim zelenim oazama uživati svi građani.

Ujedno, gradonačelnik je najavio i to da će Banjaluka, pored ova dva parka dobiti još tri i to – Park knjige, park posvećen Veleizdajničkom procesu, te da će novo ruho dobiti i popularno "Kupusište", koje će postati Ćirilični park.

ZAŠTITI ZELENA PODRUČJA

Podsjećamo, iz CZZS su ranije upozoravali da se pojedina područja kao sto su šume oko Banjaluke, ali i parkovi, stabla, pećine trebaju zaštiti.

Razlog svakako osim izgradnje stambenih objekata a manje izgradnje zelenih površina vidi se i u svijesti građana, što se najbolje očitava kada se pogleda čistoća grada.

Činjenica jeste, da u odnosu na neke druge gradove u BiH, Banjaluka se može pohvaliti vođenjem računa o čistoći grada, no i to se s godinama promijenilo. Parkovi nisu zatrpani smećem. U akciji čišćenja, sakupljanja lišća u jutarnjim časovima se radnici zaposleni u čistoći mogu vidjeti.

No, pojedini građani Banjaluke u posljednje vrijeme svjedočili su prepunim kontejnerima, divljim deponijama i nepravilnim odlaganjem otpada. Pojedini mještani banjalučkih naselja žalili su se na upravo ovaj problem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije