POSAO VRIJEDAN PREKO POLA MILIONA KM

Banja Luka dobija park knjige sa spomenikom Kulinu banu, izabrane firme za radove

27.02.2024. 13:32 / Izvor: Akta.ba

Predstavljeno idejno rješenje budućeg parka knjige u Banjoj Luci.

U Banjoj Luci će se graditi još jedan u nizu parkova, a ovog puta riječ je o "Parku knjige" čije je idejno rješenje danas predstavio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke.

"Park će krasiti prelijepo dizajnirani štandovi za knjige gdje će naši ulični prodavci moći izložiti i prodavati knjige, zatim spomenik Kulina bana sa najstarijom trgovačkom poveljom ispisanom ćiriličnim pismom koja počinje riječima "U ime Oca i Sina i Svetoga duha", kazao je Stanivuković.

Ovaj park će se nalaziti između Narodnog pozorišta Republike Srpske i novog centra kulture "Kuće Milanovića", prvog kulturnog centra koji Banja Luka dobija nakon 100 godina.

park

Kako saznaje Akta.ba za izgradnju parka knjige bit će zadužene firme "Tekton" iz Banja Luke i "Niskogradnja" iz Laktaša koje će ovaj posao uraditi za 484.930 KM.

Ponuda ove dvije firme je za 619 KM jeftinija od iznosa koji je Grad Banja Luka planirao za realizaciju ovog projekta.

U odluci Grada Banja Luka o izboru izvođača radova je navedeno da su na tender vrijedan 485.555 KM sa PDV-om stigle dvije prijave koje su bile prihvatljive.

Kriterijum za dodjelu posla je bila najniža ponuđena što je i presudilo da pomenute dvije firme pobijede na tenderu.

Kako su najavili iz Gradske uprave, na ovoj lokaciji će biti postavljena i statua Kulina bana. Za te namjene je uprava grada potrošila 134.999 KM sa PDV-om. Time će izdvajanja iz budžeta grada za izgradnju parka na lokaciji gdje već postoji park skočiti na 619.929 KM.

Za izradu i postavljanje statue Kulina bana odabrana je firma "KOTO" sa sjedištem u Banjoj Luci.

Podsjećamo, Stanivuković je nedavno predstavio i idejno rješenje za izgradnju "Ćiriličnog parka" koji će biti izgrađen na mjestu tzv. Kupusišta.

Tada je izjavio da će 30 kreativno osmišljenih azbučnih slova krasiti prelijepu zelenu oazu, koju će biti dodatno uređena i osvježena.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije