Za obilaznicu oko Banjaluke potrebno milion maraka

05.02.2018. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Za obilaznicu oko Banjaluke potrebno milion maraka

Jedan od najvažnijih projekata koji bi ove godine trebalo da bude pokrenut u Banjaluci jeste spajanje Istočnog i Zapadnog tranzita u naselju Obilićevo.

Jedan od najvažnijih projekata koji bi ove godine trebalo da bude pokrenut u Banjaluci jeste spajanje Istočnog i Zapadnog tranzita u naselju Obilićevo, čime će, uz tekuću izgradnju nastavka Istočnog tranzita i novog Zelenog mosta, biti napravljena obilaznica oko grada te znatno rasterećen saobraćaj u gradu.

Kao što je ranije najavljeno, ovaj projekat će biti eksterno finansiran, odnosno sredstva će biti obezbijeđena iz kredita ili emisije gradskih obveznica. Grad Banjaluka će ove godine, esternim finansiranjem, nastojati da obezbjedi procijenjenih milion KM za realizaciju ovog projekta, saopšteno je iz gradske uprave.

Načelnik resornog Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, isitiče da je planirano da projekat spajanja Istočnog i Zapadnog tranzita bude uvršten u sporazum sa JP Autoputevi RS, jer se ova putna komunikacija nalazi u njihovoj nadležnosti.

"Grad je zadužen za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izgradnju infrastrukture na glavnoj trasi, zaštitnih zelenih površina, kao i pješačkih i biciklističkih površina, a JP Putevi RS za izgradnju glavne trase, odnosno razdijelnog pojasa i četiri kolovozne trake. Najvažnije nam je da riješimo pitanje imovinsko – pravnih odnosa na planiranoj trasi saobraćajnice, da bi zatim, nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja građevinske dozvole, mogli ući u izgradnju predmetne saobraćajnice", rekao je Sandić.

Podsjećamo da je 22. novembra prošle godine počela izgradnji dijela Istočnog tranzita, od Ulice Majke Jugovića do Ulice Stevana Bulajića, u dužino od 440 metara. Investitori ovog projekta su preduzeće Autoputevi RS i Grad Banjaluka, a izvođač radova preduzeće MG Mind. Rok za završetak je 90 radnih dana. 

"Istočni i Zapadni tranzit, nekada su planirani kao obilaznice oko Banje Luke, ali danas su to praktično gradske saobraćajnice. Poslije izgradnje ove dionice, slijedi nam još dosta posla da se završi dionica iza stadiona FK Naprijed, do Ulice Gavrila Principa, i da se preko Zelenog mosta spoje Istočni i Zapadni tranzit", kazao je prilikom početka radova gradonačelnik Igor Radojičić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije