Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli

05.07.2018. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Položen kamen temeljac za izgradnju objekta Općinskog suda u Tuzli

Ovoj svečanosti uz brojne druge znanice prisustvovali su i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Kamen temeljac za izgradnju novog objekta Općinskog suda u Tuzli danas su svečano položili Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambassador Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović. Ovoj svečanosti uz brojne druge znanice prisustvovali su i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Izgradnju Općinskog suda i obnovu Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzli u vrijednosti od 4,5 miliona eura finansira Evropska unija. Ovim projektom će se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, kako bi bili u mogućnosti pružiti bolju uslugu građanima BiH.

Vlada TK je za stvaranje preduslova za rušenje starog objekta "Doma armije" i izgradnju novog objekta Suda, administrativne i druge takse, u proteklom periodu izdvojila skoro 270.000 KM.

"Vlada je od samog početka ovom projektu iskazala svu svoju podršku. U tom smislu mi smo kao Vlada sve naše kapacitete stavili na raspolaganje i zadovoljstvo nam je da su sve one aktivnosti koje su dogovorene sa Vladom Tuzlanskog kantona u predviđenim rokovima i realizirane. Svjesni bitnosti unaprjeđenja efikasnosti rada sudova i drugih pravosudnih institucija u našem kantonu, kao jedan od najznačajnijih mandatnih zadataka koje smo kao Vlada postavili ispred sebe bilo je stvaranje preduslova za izgradnju ovog objekta. S tim u vezi današnji dan je vrlo sretan dan za sve nas. Trenutno Općinski sud radi u veoma složenim uslovima. Činjenica da Sud radi na četiri lokacije dovoljno govori o složenosti uslova u kojima se radi. Očekujemo da će se povećanje kvaliteta uslova u kojima rade, nesumnjivo odraziti i na efikasnost ovih pravosudnih institucija, a tu na prvom mjestu mislim na brzinu rješavanja predmeta", rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Ambasador Wigemark je naglasio da je EU rad pravosudnih institucija u različitim oblastima podržala s oko 20 miliona eura, a kako je Tuzlanski kanton najmnogoljudniji u FBiH, veliki dio sredstava završit će u pravosudnim institucijama na ovom području.

"Za nas je ovo veliki dan, jer poslije 1963. godine napokon počinje gradnja Općinskog suda u Tuzli. Do sada smo bili korisnici prostora u vlasništvu drugih pravnih lica i trenutno radimo na četiri lokacije. S novom zgradom, koja će biti najljepša zgrada pravosudnih institucija u BiH, dobit ćemo optimalan prostor za rad", kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zahvalio je ambasadoru Wigemarku na sredstvima osiguranim za gradnju Općinskog suda te rekonstrukciju Tužilaštva TK i Kantonalnog suda Tuzla.

"Spremni smo pružiti i podršku opremanju prostora pravosudnih institucija. Duboko smo svjesni da je pomoć pravosuđu u njegovom opremanju zapravo pomoć građanima kojima je potrebno efikasno i potpuno neovisno pravosuđe. Jer samo neovisno i efikasno pravosuđe garancija je zaštite prava i sloboda svih građana", riječi su gradonačelnika Imamovića.

Širi paket pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH, a čega je i ovaj projekat dio, za cilj ima sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom Bosne i Hercegovine, a sve u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije