Započela druga faza izgradnje vodovoda Nahorevo

25.10.2018. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Započela druga faza izgradnje vodovoda Nahorevo

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

Povodom početka radova na drugoj fazi izgradnje sistema za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar koja je i finansijer projekta, je sa saradnicima u srijedu, 24. oktobra 2018. godine obišao lokaciju gdje počinju radovi.

Podsjećamo da je 18. oktobra 2018. godine potpisan ugovor sa firmom „Mibral“ koja je nakon provedene tenderske procedure angažovana za izvođenje radova. Pomenuti ugovor je u ime Općine Centar, kao investitora projekta, potpisao načelnik Ajnadžić, a u ime firme „Mibral“ to je učinila direktorica Maja Bralović-Smith. Vrijednost ugovora je 418.000 konvertibilnih maraka, a Općina Centar je za tu namjenu obezbijedila sredstva u ovogodišnjem budžetu.

Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekt druge faze, odnosno druge trase distributivne mreže. Planirana je izgradnja novog distributivnog cjevovoda  dužine 4.700 metara.

Prilikom obilaska lokacije gdje se izvode radovi načelnik Ajnadžić je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o ovom projektu.

"Ovo je važan infrastrukturni projekat i za lokalnu zajednicu, a prije svega za stanovnike ovih naselja. U pitanju je druga faza izgradnje distributivnog voda za šta smo obezbijedili novac u budžetu. Radovi su započeli, a rok za izvođenje je 45 dana, ukoliko dozvole vremenski uslovi. Naš plan je sva domaćinstva priključiti na distributivnu mrežu, a nadam se da ćemo u narednoj, odnosno trećoj fazi započeti izgradnju još jednog velikog rezervoara otprilike 250 hiljada litara. Vode ima sasvim dovoljno da se obuhvate sva domaćinstva. Smijem slobodno kazati da je ovo najveći infrastrukturni projekat  koji će u konačnici koštati oko 2,5 miliona KM", istakao je Ajnadžić.

Munib Pandžić, stanovnik Nahoreva se zahvalio općinskom načelniku i Općinskom vijeću Centar na urađenom poslu.

"Ovo je jedan u nizu projekata kojeg je općinska administracija realizovala tokom proteklog perioda. U posljednje vrijeme puno se uradilo na ovom mjesnom području. Fokus je stavljen na prioritetne probleme. Najvažnije je da svi stanovnici dobiju priključak za vodu, jer to su egzistencijalna pitanja za sve nas", kazao je Pandžić.

Podsjećamo, Općina Centar je finansirala i prvu fazu izgradnje vodovoda za vodosnabdijevanje naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja sa izvorišta Klanice. Riječ je o najvećem projektu komunalne infrastrukture realiziranom na području općine Centar u posljednjih 20 godina, a vrijednost je više od dva miliona maraka.

Dužina transportnog i distributivnih vodova iznosi preko 16 kilometara, a kapacitet izgrađenog rezervoara je 250 hiljada litara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije