Banja Luka u izgradnju puteva i mostova ulaže 10 miliona KM

Investicije / URBANIZAM

Banja Luka u izgradnju puteva i mostova ulaže 10 miliona KM

Načelnik Sandić ističe da je za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju puteva na području grada planirano 4,6 miliona.

19.12.2018. 10:38 / Izvor: Akta.ba

U izgradnju puteva i mostova na području grada Banja Luke iduće godine moglo bi biti uloženo više od 10 miliona KM, izjavio je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Prema planiranom budžetu, u ove svrhe će dogodine biti uloženo više od 5,6 miliona KM. Međutim, u idućoj godini očekuje nas realizacija više većih projekata, koji se nastavljaju iz ove godine, ali i novi most u Toplicama, zbog čega će stvarna ulaganja u putnu infrastrukturu, zapravo, biti mnogo viša od budžetom predviđenih sredstava.

"U narednoj godini očekuju nas i projekti koji su započeti u 2018. godini, kao što su putevi za Motike i Šargovac, te bi uz sredstva za novi most u Srpskim toplicama, za putnu infrastrukturu bilo realizovano više od 10 miliona KM", rekao je Sandić.

Načelnik Sandić ističe da je za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju puteva na području grada planirano 4,6 miliona.

"Za gradske saobraćajnice je planirano tri miliona, a za lokalne i nekategorisane puteve 1,6 miliona", naglasio je Sandić.

Kada je riječ o gradskim saobraćajnicama, za njihovo redovno održavanje biće izdvojeno 1,3 miliona, a za investiciono održavanje, koje podrazumijeva značajnije zahvate na saobraćajnicama, planirano je 1,7 miliona.

"Ova planirana sredstva za redovno održavanje afaltnih i makadamskih saobraćajnica određena su na osnovu iskustava iz prethodnih godina i postojećeg stanja putne mreže", istakao je Sandić.

Osim gradskih ulica, u gradu ima i 900 kilometara lokalnih i 970 kilometara neketegorisanih puteva. Za njihovo redovno i investiciono održavanje i modernizaciju planirano je 1,6 miliona.

"U pitanju je ogromna mreža puteva i nadamo se da ćemo u okviru raspoloživih sredstava uspjeti da uradimo što više posla kako bi se oni što bolje održavali", zaključio je Sandić.

Sredstvima namijenjenim za održavanje putne mreže treba dodati i milion KM za izgradnju saobraćajnica. Od toga će najviše biti utrošeno za izgradnju trotoara i biciklističke staze u Bulevaru Desanke Maksimović i uz novoizgrađenu dionicu istočnog tranzita, kao i trotoara i prateće infarstrukture u Ulici Milana Rakića.

Sredstva za izgradnju i održavanje puteva na području grada planirana se u okviru programa zajedničke komunalne potrošnje i uređenja građevinskog zemljišta, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Skupštine Grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije