USK će sufinansirati neophodne radove za osiguranje putnih prelaza

31.08.2018. 12:49 / Izvor: Fena
USK će sufinansirati neophodne radove za osiguranje putnih prelaza

Revitalizacija Unske pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika.

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić danas je u Bihaću održao radni sastanak sa direktorom bihaćke direkcije Željeznica FBiH Samirom Alagićem, s kojim je razgovarao o mogućnosti uspostavljanja dodatnih redovnih željezničkih linija na obnovljenoj trasi Unske pruge, u čiju je revitalilizaciju Vlada Federacije BiH uložila 2,3 miliona KM, saopćeno je iz Vlade USK.

Dva mjeseca nakon pokretanja željezničke linije Sarajevo-Bihać-Sarajevo ta se linija pokazala kao jedna od najisplativijih. Iz Bihaća ka Sarajevu vozom je u tom periodu putovalo oko 2.000 putnika, ali konkretni pokazatelji bit će dostupni u kvartalnom izvještaju Željeznica FBiH, informisao je Alagić.

Na obnovljenom dijelu pruge najizglednije je pokretanje redovnog putničkog voza na relaciji Bosanski Novi-Bihać što je već nagovijestio federalni premijer Fadil Novalić na dočeku prvog talgo voza iz Sarajeva. 

Revitalizacija Unske pruge pruža Unsko-sanskom kantonu nove razvojne prilike kad su u pitanju prevoz robe i putnika, posebno nakon izraženog interesa kineskih investitora u susjednoj Hrvatskoj da ulažu u u obnovu i modernizaciju Unske pruge do državne granice s Bosnom i Hercegovinom, što otvara nove šanse za oživljavanje Unske pruge, jedne od najznačajnijih željezničkih veza u bivšoj državi.

Premijer USK kazao je da je Kanton spreman sufinansirati neophodne radove koji su uvjet i za sigurnost u odvijanju saobraćaja ali i za skraćivanje vremena vožnje. To se prije svega odnosi na uređenje putnih prelaza kojih je na ovom području 50 i to sedam u nadležnosti Cesta FBiH, 20 u nadležnosti Grada Bihaća i 23 u nadležnosti Općine Bosanska Krupa.

"JP Željeznice FBiH bi sufinansirale uređenje prelaza s 50 posto sredstava, a Unsko-sanski kanton, u dogovoru sa predstavnicima Grada Bihaća i općina, bi se uključio u sufinansiranje, s obzirom na to da je potreban iznos od 300.000 KM po pružnom prelazu prevelik za budžete lokalnih zajednica", kazao je Rošić.

Ističe da je željeznički promet u interesu građana i razvoja ovog dijela BiH. 

"To je interes svih nas i moramo se uključiti, u skladu s mogućnostima. Redovna linija na relaciji Bihać- Bosanski Novi bila bi posebno značajna za učenike i radnike iz Bosanske Otoke i Bosanske Krupe. Da projekt zaživi potrebno je instalirati pružne prelaze i tu smo spremni da se uključimo i da zajednički nastupamo prema višim nivoima da se osiguraju potrebna sredstva", podvukao je premijer.

Dodaje da je potrebno imati razumijevanje za teško financijsko stanje lokalnih zajednica, te da će prelazi povećati sigurnost svih učesnika u saobraćaju, ali i omogućiti znatno brže kretanje vozom.

"Drago mi je što Željeznice Federacije ozbiljno razmišljaju o daljnjem razvoju željezničkog saobraćaja u našem kantonu", zaključio Rošić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije