Investicije / PROJEKTI

Usvojena odluka o izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

02.04.2021. 07:33 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS, donijela jučer Odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica" u ukupnom iznosu od 46 miliona KM.

U Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu je planirano vanjsko zaduženje za realizaciju ovog projekta u ukupnom iznosu od 20 miliona eura, putem Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD.

Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u "Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986‐2015" predviđen pojas za smiještanje planirane dvokolosiječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa "FAMOS" u Hrasnici.

Pojas za tramvajsku prugu planiran je u kontekstu primarne gradske–cestovne saobraćajnice od Ilidže do Hrasnice sa dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine po 3,5 metara.

"Glavni projekt je završen 2019. godine, nakon čega su riješeni kompletni imovinsko-pravni odnosi i dobivena građevinska dozvola za izvođenje radova. Projekt je u visokom stepenu spremnosti i mogao bi se realizovati u dosta kratkom roku", rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Projekt je usklađen sa strateškim ciljevima Ministarstva saobraćaja KS i bit će uvršten u Strategiju razvoja Kantona Sarajevo za period 2021-2027. godine, čija je izrada u toku.

Uvršten je i u Programa javnih investicija Kantona Sarajevo za period 2021-2023. godine, saopćila je Služba za protokol i press KS.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

tramvaj

Hrasnica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije