Višemilionska švicarska investicija u Zvornik donosi posao za 40 radnika

03.10.2017. 12:34 / Izvor: Akta.ba

Radovi na izgradnji proizvodnog pogona za proizvodnju molekularnih sita u punom su jeku.

Radovi na izgradnji proizvodnog pogona za proizvodnju molekularnih sita u punom su jeku. Riječ je o vrijednoj švicarskoj investiciji u Zvorniku.

U novom proizvodnom pogonu će proizvoditi molekularna sita u prahu, specijalne zeolite i silikatni hromatografski gelovi a za početak će zapošljavat oko 40 radnika.

Završetak građevinskog dijela projekta planiran je za 15.10.2017 godine, a u probni rad bi trebalo da bude pušten u novembru ove godine, ovo je za Akta.ba potvrdio Zoran Petković, projekt menadžer kompanije Zeochem d.o.o. Zvornik.

"Trenutno su u toku radovi na izgradnji vanjskih građevinskih dijelova, nakon čega slijedi instalacija proizvodne i slične opreme. Već sada se vrši dio instalacije proizvodne opreme, u mjeri u kojoj je to moguće zbog radova koji se odvijaju u i oko objekta. Možemo biti ponosni jer je objekat u završnoj fazi, koji sa preko 1000t ugrađenog čelika, nije bilo nimalo jednostavno dovesti do ove faze", rekao je Petković.

Švicarska firma Zeochem, iz Grupacije CPH Chemie + Papier Holding AG, u martu ove godine je kupila 5.400 metara kvadratnih industrijskog zemljišta za gradnju proizvodnog pogona.

Novi proizvodni pogon Zeochem, dio je investicije vrijedne oko devet miliona švicarskih franaka.

Petković kaže da ovaj projekat uveliko povećava kompetitivnost kompanije na globalnom nivou, jer će projektovana fabrika, pored postojećih u Švicarskoj, SAD-u i Kini, svoje proizvode plasirati na globalnom nivou i na sve kontinente.

"Firma Zeochem će  dalje da nastavi da svojim kupcima nudi visoko kvalitetne proizvode, pogotovo proizvode koji su do sada bili dio proizvodnog portfolia fabrike u Uetikonu u Švajcarskoj", kaže Petković.

Izvođači radova na izgradnji novog proizvodnog pogona su domaće firme Jokić Invest, zajedno sa kooperantima Enikon-Mont Zvornik, Steeltec Loznica, Loznicaelektro i Grijanjeinvest Pale, koje ujedno izvode i završne građevinske radove na pogonu.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije